SAK haluaa eroon uusiutuvan energian tuista

Veronmaksajien lasku uhkaa paisua kestämättömäksi, kun monenkirjavat tuotantotuet ja niiden ristiriitaiset tavoitteet eivät johda tehokkaaseen lopputulokseen, SAK:n pääekonomisti Olli Koski toteaa.

Hallituksen tavoitteet korvata hiilen käyttö uusiutuvilla energialähteillä ja päästöttömän ja uusiutuvan energian osuuden lisääminen yli 50 prosentin ovat kannatettavia, SAK linjaa päivitetyissä ilmasto- ja energiatavoitteissaan.

Hallituksen tavoitteiden huono puoli on kuitenkin se, että niitä ei saavuteta ilman veronmaksajien kustantamia tukia. SAK katsookin, että uusiutuva energia pitäisi jo lähitulevaisuudessa pystyä tuottamaan ilman valtion tukia. Tämä on mahdollista, jos päästökauppajärjestelmää korjataan, järjestö arvioi.

”Veronmaksajien lasku uhkaa paisua kestämättömäksi, kun monenkirjavat tuotantotuet ja niiden ristiriitaiset tavoitteet eivät johda tehokkaaseen lopputulokseen. Kuluttajien ja kansalaisten kannalta parasta olisi päästä kokonaistaloudellisesti tehokkaimpaan energiajärjestelmään”, SAK:n pääekonomisti Olli Koski toteaa.

Uusiutuvan energian käytön lisäämiseksi pitäisi tuotantotuista siirtyä tukemaan tutkimusta ja innovaatioita. Ne vievät varmimmin kohti päästötöntä, riittävän omavaraista ja kustannustehokasta energiajärjestelmää, SAK linjaa.

METSÄLEHTI