Savukoskella suojeltiin erittäin harvinainen luutamänty

Geneettisen mutaation seurauksena kasvaneita luutamäntyjä on rekisteröity Suomessa vain kymmenkunta.

Kuvaaja: Metsähallitus Metsätalous Oy
Kuvaaja: Metsähallitus Metsätalous Oy

Savukoskelta löydettiin mänty, jolla on yhden päärungon sijaan monta pienempää runkoa. Yli kymmenmetrinen puu muistuttaa ulkomuodoltaan luutaa, ja siksi sitä kutsutaankin luutamännyksi.

Luutamänty on erittäin harvinainen männyn erikoismuoto. Siinä monet pienemmät rungot kasvavat ajan myötä yhteen. Vanhempana puu näyttää siltä kuin sillä olisi vain yksi päärunko, josta pienemmät rungot haarautuvat korkeammalla.

”Luutamännyn niin sanottu alkupiste voi olla lähes maan rajassa tai useamman metsin korkeudessa”, Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Risto Jalkanen kertoo tiedotteessa.

Savukosken luutamänty löytyi vahingossa, kun Metsähallituksen suunnittelija Tuomo Ahola oli tekemässä maastossa metsätaloussuunnitelmaa.

Maanomistajan toiveesta Metsähallitus Metsätalous Oy suojeli puun maanantaina. Puu merkittiin maastoon ja sen viereen pystytettiin kyltti, joka kertoo kohteen olevan harvinainen luonnonmuistomerkki.

Puu ilmoitettiin myös Luonnonvarakeskuksen ylläpitämään erikoispuurekisteriin. Rekisterissä on tämän puun lisäksi vain reilut kymmenen muuta Suomessa kasvavaa luutamäntyä.

Kuva: Metsähallitus/Juri Laurila

Puun juurella Metsähallituksen suunnittelija Tuomo Ahola.

METSÄLEHTI