Sellun hinnan lasku painoi Metsä Groupin tulosta

Vertailukelpoinen liiketulos laski 495 miljoonaan euroon. Pääjohtaja Hämälä: "Tulostaso ei missään nimessä tyydytä."

Sellun hinnan lasku leimasi Metsä Groupin viime vuotta ja alensi tulostasoa merkittävästi edellisvuoteen verrattuna. Myös mekaanisen metsäteollisuuden tuotteiden kysyntä ja hintataso olivat matalalla, konsernista kerrotaan. Vakaina pysyneet kartonginhinnat olivat hankalahkon vuoden valopilkku.

Liikevaihto laski 236 miljoonalla eurolla 5 473 miljoonaan. Viimeisen rivin tulos ennen veroja putosi 315,7 miljoonaan euroon, kun vuotta aiemmin tulosta tehtiin 769 miljoonaa. Liiketulos ennen kertaeriä jäi 495 miljoonaan euroon, mikä on runsaat 350 miljoonaa vähemmän kuin edellisvuonna.

Sijoitetun pääoman tuotto jäi 9,6 prosenttiin, kun tavoite on 12 prosenttia. Pääjohtaja Ilkka Hämälän sanoin ”tulostaso ei missään nimessä tyydytä.”

Hämälän mukaan sellun vuosien 2018 ja 2019 yllättävää hinnannousua voi kutsua kuplaksi jos niin haluaa. Sellun ylivarastot on suurimmaksi osaksi purettu ja sellu- ja sahatavaramarkkinan odotetaan tasapainottuvan ja kysynnän kasvavan etenkin Aasiassa.

Yhtiön rahoitusasema sen sijaan kehittyi myönteisesti. Korolliset nettovelat ovat laskeneet parin vuoden takaisesta miljarditasosta 374 miljoonaan euroon. Omavaraisuusaste nousi nyt kolmella prosenttiyksiköllä 56,2 prosenttiin ja yrityksellä on muskeleita investointeihin.

Kemin biotuotetehtaan ja Rauman sahan valmistelut etenevät normaalisti. Kemin-hanke on ympäristölupamenettelyssä ja Lapin aluehallintovirastolta odotetaan ympäristölupapäätöstä aikaisintaan alkukesästä.

Pienempiä, muutaman kymmenen miljoonan euron toimia viime vuonna oli Husumin sellutehtaan uudistuksen aloittaminen ja lautasliinatehtaan myynti Saksassa. Kyron kartonkikoneen jälkikäsittelyyn on päätetty tehdä noin 20 miljoonan euron investointi, joka valmistuu ensi vuonna. Metsä Tissue suunnittelee pehmopaperituotannon kasvattamista Ruotsissa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa