Stihl: Bensakoneiden myynti vaisua, akkulaitteiden osuus kasvoi

Stihlin liikevaihto laski selvästi, mutta akkukäyttöisten laitteiden osuus myynnistä nousi 24 prosenttiin.

Stihlin panostukset kohdistuvat akkulaitteiden sekä latausinfran kehittämiseen. Ratkaisuja esiteltiin medialle Saksan Waiblingenissa viime vuoden syyskuussa. (Kuvaaja: Sami Karppinen)
Stihlin panostukset kohdistuvat akkulaitteiden sekä latausinfran kehittämiseen. Ratkaisuja esiteltiin medialle Saksan Waiblingenissa viime vuoden syyskuussa. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Moottorisahojen ja ulkokäyttöön tarkoitettujen työkalujen valmistaja Stihlin viime vuosi oli haastava. Yhtiön liikevaihto laski 5,3 miljardiin euroon edellisvuoden 5,5 miljardista eurosta.

”Korkea inflaatio ja korkojen nousu ovat nyt vaikuttaneet kuluttajien innostukseen. Jälleen- ja vähittäismyyjillä on myös varastoissaan runsaasti tuotteita, jotka heidän tulee nyt myydä ensin”, kuvailee Stihlin johtokunnan puheenjohtaja Michael Traub tiedotteessa.

Stihl ei saksalaisena perheyhtiönä julkista liiketulostaan, vaan ainoastaan liikevaihdon.

Liikevaihdon laskuun vaikutti merkittävästi valuuttakurssien kehitys. Ilman niiden vaikutusta liikevaihdon lasku olisi ollut 1,1 prosenttia, kun se nyt oli 4,1 prosenttia. Myös konsernin työntekijöiden määrä laski viime vuoden aikana 3,6 prosenttia 19 805 työntekijään.

Stihl kohtaa markkinoiden muutoksen vakavaraisena. Yhtiön omavaraisuusaste oli 65,9 prosenttia ja se nousi edellisvuodesta 4 prosenttiyksikköä. Viime vuonna yhtiö investoi tuotanto- ja myyntiverkostoon 432 miljoonaa euroa (404 miljoonaa euroa).

 

Bensakoneiden kysyntä hyytyi, akkulaitteiden kasvoi

Stihlin bensiinikäyttöisten koneiden kysyntä laski ”merkittävästi”, mutta akkulaitteiden saralla myynti kasvoi.

Akkukoneet käyvät kaupaksi etenkin Länsi-Euroopassa sekä Pohjois-Amerikassa. Niiden osuus Stihlin myynnistä nousi neljällä prosenttiyksiköllä 24 prosenttiin. Vuoteen 2027 mennessä yhtiön tavoitteena on, että 35 prosenttia myynnistä tulee akkulaitteista.

”Jatkamme investointien keskittämistä tulevaisuuden akkuteknologiaan ja luotamme siihen, että saavutamme kunnianhimoiset kasvusuunnitelmamme”, Traub kuvailee.

Parhaillaan yhtiö rakentaa muun muassa akkukäyttöisten laitteiden tehdasta Romaniaan sekä ec-moottoreiden tuotantolinjastoa Saksan Waiblingenissa.

Kuluvan vuoden näkymien suhteen Traub on varovaisen optimistinen.

“Nykytilanteessa toivomme pientä kasvua vuoden 2024 toisella puoliskolla.”

Kommentit

Ei vielä kommentteja.