Essayah: Komissiossa on havahduttu metsäkatoasetuksen haasteisiin

Ohjeet asetuksen toteutukseen on saatava pikaisesti, maa- ja metsätalousministeri vaatii.

Metsäkatoasetuksen toimeenpanossa lykkääminen ei auta, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah arvioi. Asetuksen on arvioitu poikivan runsaasti byrokratiaa ja lisäkuluja, lisäksi se on viivästyttänyt esimerkiksi navettainvestointeja.

Juuri navettainvestointien takia lykkääminen olisi harmillista, sillä se vain lisäisi epävarmuutta.

”Komissiossakin on nyt havahduttu siihen, miten vaikea asetusta on toteuttaa”, Essayah totesi tänään keskiviikkona toimittajatilaisuudessa.

Vaikeus on näkynyt esimerkiksi siinä, että ohjeita asetuksen käytäntöön vientiin on saatu odottaa jo pitkään. Ministerin mukaan ohjeet olisi saatava komissiolta mahdollisimman nopeasti, jotta lainsäädännössä voitaisiin edetä.

Asetuksen pulmat on huomattu myös muissa EU-maissa.

”On ollut hyvä huomata, että emme ole huolemme kanssa enää yksin”, Essayah sanoi.

Toinen EU-asetus eli ennallistamisasetus on sen sijaan pysähdyksissä. Ministeri toivoo, että sitä voitaisiin vielä muokata Suomelle edullisempaan suuntaan.

Vanhojen metsien inventoinnit kohta käyntiin

Suomen vanhojen metsien suojelussa edetään hallitusohjelman mukaan. Suojelupäätöksiä on luvassa tänä tai ensi vuonna, inventoinnit valtion mailla alkavat lähiviikkoina.

Luonnonvarakeskus ja Suomen ympäristökeskus julkaisivat arviointikehikon vanhojen metsien arviointiin jo viime vuoden lopulla. Sen jälkeen kriteeristön valmistelua on jatkettu ympäristöministeriössä ja maa- ja metsätalousministeriössä.

Essayahin mukaan työ etenee.

”Jokunen kokous on vielä edessä. Tässä tulivat nämä budjettiasiat väliin.”

Venäläinen puu laajemmin pakotteiden piiriin

Ministeri ihmetteli myös venäläinen puutavaran tilannetta. Se pitäisi saada laajemmin Venäjälle kohdistettujen talouspakotteiden piiriin. Raakapuu- ja sahatavara ovat jo EU:n pakotelistalla, mutta esimerkiksi Japani ostaa venäläistä tavaraa edelleen. Japani on yksi sahatavaran tärkeimmistä markkinoista.

”Ihmettelen, miksi venäläinen puutavara ei ole pakotteiden piirissä. Ajatelkaa, miten tämä kauppa hyödyttää Venäjän sotaponnisteluja”, Essayah totesi.

Aiemmin muun muassa Sahateollisuus on vaatinut Japania mukaan Venäjän vastaisiin pakotteisiin.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut