Stora Enso investoi Heinolaan, metsähakkeen käyttö lisääntyy

Öljy ja turve vaihtuvat ensi vuonna metsähakkeeseen, puruun ja kuoreen.

Stora Enso investoi Heinolan aallotuskartonkia eli flutingia valmistavalle tehtaalle noin 30 miljoonaa euroa energiankäytön ja siihen liittyvän prosessin uudistamiseen. Investoinnin jälkeen loputkin tehtaan energialähteenä käytetystä fossiilisesta polttoaineesta voidaan korvata uusiutuvalla bioenergialla. Tämä vähentää tehtaan kasvihuonepäästöjä yli 90 prosenttia.

Toistaiseksi tehtaalla on tuotettu energiaa turpeella ja öljyllä. Ne on tarkoitus korvata metsähakkeella, purulla ja kuorella. Tehtaan biopolttoaineen tarpeeksi on arvioitu noin 230–250 gigawattituntia. Sitä, mitä se tarkoittaa kuutioissa, ei vielä osata tarkasti arvioida.

Metsähakkeen toimittaa konsernin puunhankinta. Haketta uskotaan olevan tulevaisuudessa riittävästi tarjolla, yhtiöstä kerrotaan.

Uusi laitteisto parantaa myös tehtaan prosessin vakautta ja tehokkuutta.

”Tuotteemme hiilijalanjälki on tietojemme mukaan markkinoiden alhaisin investoinnin jälkeen. Päästöjen vähentämisen lisäksi investoinnilla modernisoidaan tehtaan voimalaitosta sekä uusitaan tehtaan tarvitseman polttoaineen vastaanotto-, käsittely- ja kuljetuslaitteistoa”, sanoo tehtaanjohtaja Katja Metsäranta tiedotteessa.

Rakennustyöt alkavat vuoden 2023 lopulla. Investointi valmistuu vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä ja sillä ei ole henkilöstövaikutuksia.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat