Stora Enson sahauspuoli jatkaa tappiolla

Varsinaisesta liiketoiminnasta kertyi tappiota, mutta osinkotuotot ovat korkeat.

Stora Enson mekaanisen puunjalostuksen tytäryhtiö Stora Enso Wood Products Oy teki viime vuonna 259,3 miljoonan euron liikevaihdon. Kasvua oli 13,2 miljoonaa.

Yrityksen liiketulos on pitkään ollut lievästi tappiolla. Viime vuonna tappiota tuli kolme miljoonaa euroa eli 1,1 prosenttia liikevaihdosta. Vuotta aiemmin liiketulos oli tappiolla 5,6 miljoonaa euroa.

Erikoista on, että tulosta tehdään jollakin muulla kuin varsinaisella liiketoiminnalla. Yhtiö sai osinkoja yli 40 miljoonaa euroa. Nettotulos, joka ottaa huomioon rahoituksen tuotot ja kustannukset sekä verot, oli vahvasti plussalla 34,8 miljoonaa euroa, vaikka laskikin 7,9 miljoonaa.

Yhtiön rahoitusasema on vahva. Omavaraisuusaste on 69 prosenttia. Velat olivat 124,6 miljoonaa.

Stora Enso Wood Products on käytännössä Stora Enson kotimaan sahaustoiminta ja viilupuun valmistus. Stora Ensolla on sahat Joutsenossa, Uimaharjussa ja Varkaudessa, missä on myös viilupuutehdas. Veitsiluodon saha Kemissä kuuluu paperidivisioonaan.

UPM ja Metsä Group eivät julkista mekaanisen puunjalostuksen tuloslukuja, mitä on kritisoitu yksityisten sahojen piiristä. Perusteluna on epäily, että isot yhtiöt piilottavat sahojen heikon kannattavuuden ja maksavat tukista tarkoituksella korkeaa hintaa kuitupuukaupan edistämiseksi.

Puukauppa Puukauppa