Metsäkeskus moittii Espoon kaavaluonnosta

Toteutuessaan luonnos veisi metsänomistajilta kemeratuet ja pakottaisi hankkimaan hakkuita varten maksullisen maisemaluvan.

Suomen metsäkeskus on huolissaan luonnoksesta Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaavaksi. Metsäkeskuksen mukaan esitetyssä muodossa kaava lisäisi metsänomistajien velvollisuuksia, rajoittaisi heidän oikeuksiaan ja kasvattaisi hyönteistuhojen riskiä.

Metsäkeskuksen tietojen mukaan kaava-alueella on yksityisomistuksessa olevia yli viiden hehtaarin metsäkiinteistöjä noin 230 ja 2–5 hehtaarin tiloja noin 270.

Luonnoksessa alueita siirrettäisiin maa- ja metsätalouden käytöstä rakentamiseen, kyläalueiksi, virkistykseen ja avoimeksi maisematilaksi.

Jos luonnos toteutuisi, metsänomistajat joutuisivat jatkossa hankkimaan metsien hakkuita tai harvennuksia varten maksullisen maisematyöluvan, jonka hinta Espoossa on vähintään 400 euroa.

Metsänomistajat menettäisivät myös oikeutensa kemeratukeen. Myöskään metsätuholain velvoitteet eivät olisi voimassa.

”Metsänomistajat eivät olisi velvollisia korjaamaan esimerkiksi myrskyjen kaatamia havupuita metsistään, mikä lisää osaltaan hyönteistuhoriskiä alueella”, Metsäkeskuksen projektipäällikkö Mika Salmi toteaa.

Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaavan alue käsittää yli kolmanneksen koko Espoon maapinta-alasta. Kaavan luonnos on ollut nähtävillä mielipiteitä varten, ja seuraavaksi hanke etenee ehdotusvaiheeseen.

Kommentit (1)

  1. ”Avointa maisematilaa”, eli byrokraatti haluaa eritellä metsätalous vastaan ”kaikki muu ihana”, kun sen pitäisi olla ”sekä että”. Jospa kuuma alkukesä ja kukaties kuivana ja kuumana pitkään lokakuulle jatkuva suvi loisi kaksi sukupolvea kirjanpainajia, kunnon tuhot tuhometsätaloudelta rauhoitettuun maisematilaan. Mistä tätä höttöä aina vain nousee, verovaroin???

Metsänomistus Metsänomistus