Sumetkun puukauppamaksuissa edelleen viiveitä

Rästejä vähemmän, mutta toissakesänkin hakkuutuloja odotetaan.

Vuosi sitten Metsälehti uutisoi kainuulaisen Sumetku Oy:n kymmenistä puukauppatilitysten maksurästeistä. Elokuun uutisessa tilanteen todettiin parantuneen, mutta viivästyksiä olevan edelleen.

Tällä hetkellä Mhy Kainuun tiedossa on neljä osittain viivästynyttä puukauppamaksua. Vanhimmat saatavat koskevat kesän 2022 hakkuita.

”Toista puolta ei ole kuulunut”

Jalasjärvellä asuva etämetsänomistaja Harri Koskiniemi myi vuonna 2022 viiden hehtaarin leimikon Suomussalmelta Sumetku Oy:lle.

Koko puukauppasumma oli 5 600 euroa. Vähän ennen syyskuun eräpäivää Sumetkusta kysyttiin, että voiko maksun siirtää marraskuulle. Se ei Koskiniemelle sopinut, jolloin ehdotettiin, että maksetaan puolet syyskuussa ja puolet marraskuussa.

”Minä hullu suostuin, sen koommin ei ole toista puolta kuulunut.”

Koskiniemi on soittanut Sumetkulle useita kertoja, mutta ei ole kuitenkaan laittanut saatavaa perintään, koska terveysasioiden vuoksi kaikki on vähän jäänyt. Hän pohtii myös, että ehkä etämetsänomistajille jätetään herkemmin maksamatta.

”Sitä vain luottaa ja odottaa. Onhan se suoranaista varastamista, että viedään puut metsästä eikä makseta.”

Sumetku pahoittelee ja uskoo ongelmista päästävän

Sumetkun toimitusjohtaja Miika Minkkinen ei kommentoi yksittäisiä puukauppoja, mutta yleisellä tasolla pahoittelee ilmenneitä viiveitä.

”Olemme tehneet toimenpiteitä kassavirran parantamiseksi, jotta maksut saadaan rullaamaan aikataulussa. Odotan, että tämän vuoden aikana ongelmista päästään kokonaisuudessaan.”

Sumetkun viime vuoden tilinpäätöstä ei ole vielä vahvistettu, mutta Minkkisen mukaan tulosluvut ovat huomattavasti vuoden 2022 lukuja parempia.

Vuonna 2022 yritys teki 8,6 miljoonan euron liikevaihdolla 0,28 miljoonan euron liiketuloksen, mutta raskaat rahoituskulut painoivat alimman rivin nettotuloksen vain 2 400 euroon. Yrityksellä oli velkaa viisi miljoonaa euroa ja omavaraisuusaste oli huomattavan matala, 5,2 prosenttia.

 

Linkki elokuun 2023 uutiseen

Linkki tammikuun 2023 uutiseen

Kommentit (1)

  1. Sumetku Oy:n toimihenkilöissä ja toiminta- ajatuksessa on myös myönteisiä puolia. Työnimi Metsät kuntoon, toi jo odotusarvona oletuksen, että pääpaino on tehdä nuoren metsän hoitoa.

    Uusi toimia on aina myönteinen asia metsän omistajalle, siinä Sumetku oli onnistunut, toimihenkilöillä ja yrittäjällä oli ammattimainen ote, toimia yksityismetsien vaihtelevissa olosuhteissa.

    Mutta sitten se metsän myyjän kannalta tärkein asia ”metsämaksut ja- aikataulut” se olisi Sumetkun toiminnnan tärkein kehittämisen kohde !

Puukauppa Puukauppa