Suomalaisten metsäyhtiöiden toiminta Venäjällä jatkuu

Isot metsäyhtiöt eivät ole ilmoittaneet muutoksista Venäjän-toiminnoissaan. Myös puuntuonti jatkuu toistaiseksi ennallaan.

Isot metsäyhtiöt Stora Enso, UPM ja Metsä Group eivät ole ilmoittaneet muutoksista Venäjällä sijaitsevien tehtaidensa toiminnassa. Myös puuntuonti jatkuu.

Stora Ensolla on Venäjällä kaksi pienehköä sahaa ja kolme aaltopahvitehdasta.

”Venäjän liiketoimintojemme liikevaihto on alle kolme prosenttia liikevaihdostamme eikä pakotteilla ole suurta vaikutusta talouteen kokonaisuutena”, viestintäjohtaja Satu Härkönen sanoo.

”Seuraamme tilannetta ja pakotteita tarkasti. Puunhankinta Venäjältä jatkuu toistaiseksi ennallaan.”

Viime vuonna Stora Enson Venäjän-puun tuonti oli noin 2,7 miljoonaa kuutiometriä.

UPM:llä on Venäjällä vaneritehdas sekä tarrapaperin jakeluyksiköitä. Yhtiön viestinnästä kerrotaan, että tilanteen kehittymistä seurataan ja valmistaudutaan toimimaan tilanteen mukaan.

Tarralaminaatin jakeluterminaalin toiminta Ukrainassa on keskeytetty. Henkilöstölle on maksettu usean kuukauden palkka etukäteen, jotta he pystyvät paremmin varautumaan epävarmaan tilanteeseen. UPM osallistuu myös humanitaarisen avun antamiseen.

UPM ei anna arviota hyökkäyksen vaikutuksista Venäjän puunhankintaan. Paperiliiton lakon vuoksi Suomen tehtaiden puuvarastot ovat poikkeuksellisen vahvat, eikä mahdollisilla toimitushäiriöllä ole välitöntä vaikutusta.

Metsä Groupilla on iso, 600 000 kuutiometriä puuta käyttävä Metsä Svir -saha Syvärillä Laatokan ja Äänisen puolivälissä. Sahan tuotanto on mennyt lähes kokonaan vientiin.

Tällä hetkellä Svirin tuotanto jatkuu normaalisti, yhtiön viestinnästä kerrotaan, mutta mahdollisesti pakotteet vaikeuttavat Svirin sahan rahaliikennettä tulevaisuudessa.

Puukauppa Puukauppa