Suomen biolobbareilla iskun paikka

EU-parlamentin ympäristö- ja teollisuusvaliokunnan delegaatiot ovat tutustumassa suomalaisiin metsiin, bioenergiaan ja biotalouteen.

Suomalaisilla on parin päivän ajan hyvä tilaisuus vakuuttaa EU-päättäjiä metsätaloutemme kestävyydestä ja bioenergian eduista. Maassa vierailee parhaillaan sekä EU-parlamentin ympäristö- että teollisuusvaliokunnan delegaatiot, ja asialistalla ovat erityisesti metsiin, bioenergiaan ja biotalouteen liittyvät kysymykset.

Tänään pidetyssä tiedotustilaisuudessa ei kukaan muistanut, että vastaavaa tuplavierailua olisi Suomeen ennen tehty.

Suomella onkin näytön paikka, sillä EU:ssa valmistellaan parhaillaan uusia kriteerejä kestävälle metsätaloudelle sekä uusiutuvaa energiaa käsittelevää direktiiviä.

Varsinkin uusiutuvan energian määrittely on Suomelle jopa kohtalonkysymys. Vaarana on, että puupohjainen bioenergia rinnastetaan fossiilisiin polttoaineisiin kuten hiileen ja öljyyn, mikä käytännössä lopettaisi metsäenergian hyödyntämisen.

Suomen bioenergia-ala sai kuitenkin äskettäin hyviä uutisia, kun EU-komission teettämä laaja tutkimus puolsi puun energiakäyttöä osana ilmastomuutoksen hillitsemistä.

EU-parlamentin ympäristövaliokunnan valtuuskuntaa johtava itävaltalainen Elisabeth Köstinger vakuutti, että suomalaisten metsäasiantuntemusta kuunnellaan Brysselissä tarkalla korvalla. Myös täkäläiset metsänomistajat pääsevät hänen mukaansa vaikuttamaan, kun metsätalouden kestävyyttä määritellään.

METSÄLEHTI