Suonenjoen tutkijat mielivät Kuopioon

Luken Suonenjoen tutkimusasema muuttuu koeasemaksi, jolla työskentelee vain mittaus- ja laboratoriohenkilökuntaa.

Luonnonvarakeskus Luke aikoo siirtää Suonenjoen metsäntutkimusaseman 15 tutkijaa uusiin toimipisteisiin kolmen seuraavan vuoden kuluessa. Luken johdon ajatuksena on sijoittaa tutkijat joko Joensuuhun tai Helsinkiin. Tavoitteena on sijoittaa metsäntutkijat osaksi isompia tiedeyhteisöjä, joissa vuorovaikutus ja yhteistyö tuovat lisäarvoa tutkimukselle.

Suonenjoen tutkijat itse siirtyisivät mieluiten Kuopion yliopistoon, jonka kasvitieteilijöiden kanssa metsäntutkijat ovat tehneet pitkään yhteistyötä.

”Luken johto ei ainakaan suoraan tyrmännyt ajatusta”, kertoo Meton ja Pardian pääluottamusmies Juhani Korhonen Suonenjoelta.

Noin 50 kilometrin päässä Suonenjoelta sijaitseva Kuopio on suonenjokelaisten ykkössuosikki, sillä tutkimuskohteet ovat jatkossakin Suonenjoella. Metsien uudistamista, taimituotantoa ja taimikonhoitoa kehittänyt Suonenjoki säilyy metsäkoeasemana, jossa työskentelee mittaus- ja laboratoriohenkilökuntaa.

Lähiaikoina aloitetaan yt-neuvottelut myös Parkanon ja Punkaharjun tutkimusasemien kohtalosta. Korhonen veikkaa, että myös niiden tutkijoilla on edessään muutto.

Maataloudella on Luken johdossa metsää vahvempi edustus. Korhonen ei silti näe, että metsäntutkimusta oltaisiin jyrätty Luken sisällä.

”Leikkausten osalta vallitsee eräänlainen kauhun tasapaino.”