Suopursuruoste värjää vesiä Kainuussa

Suopursuruostesieni voi alkaa vaivata kuusen kasvua, jos sitä esiintyy useana vuonna peräkkäin.

Suopursuruosteen muodostama, keltaruskea lautta veden pinnalla.  (Kuvaaja: Kainuun ely-keskus)
Suopursuruosteen muodostama, keltaruskea lautta veden pinnalla. (Kuvaaja: Kainuun ely-keskus)

Eri puolilla Kainuuta on tehty havaintoja veden pinnalla olevista ruskeista, kellertävistä tai ruosteenpunaisista lautoista. Lauttojen aiheuttaja ei ole levä, vaan sienitauti nimeltä suopursuruoste, kertoo Kainuun ely-keskus.

Suopursuruoste (Chrysomyxa) on kuusen sienitauti, joka talvehtii rihmastona suopursussa ja siirtyy kesän alussa kuusen vastapuhjenneisiin neulasiin. Se on ihmiselle vaaraton, mutta saattaa aiheuttaa allergiaoireita.

Heinäkuun puolivälissä tartunnan saaneet neulaset alkavat kellastua, kun niihin ilmestyy helmi-itiöpusseja. Lopulta vesisateet ja tuuli ravistelevat itiöt vesien pinnoille, joille ne kertyvät ajelehtiviksi lautoiksi, sillä itiöt ovat vettä kevyempiä.

Ruostesienen itiöiden muodostamat lautat voivat olla jopa satojen metrien pituisia. Vedessä itiöiden ympärille muodostuu myös ohut, hyytelömäinen vaippa, johon tarttuu helposti esimerkiksi roskia, levää ja siitepölyä.

Itiölautat kelluvat veden pinnalla niin pitkään, että vettyvät tarpeeksi ja painuvat pohjaan.

Suopursuruostesientä esiintyy eniten heinäkuun lopulta elokuulle. Sienen määrä vaihtelee eri vuosina, ja tänä kesänä sen aiheuttamia pintalauttoja on havaittu useissa vesistöissä.

Suopursuruostesieni saattaa alkaa vaivata kuusen kasvua, jos sitä esiintyy useina vuosina peräkkäin.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat