Suurtutkimus antaa synkän kuvan metsäteollisuuden innovatiivisuudesta

Tutkimus selvitti tehdyt ja tekemättä jätetyt teknologiainvestoinnit 200 vuoden ajalta.

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun tutkijoiden tuore tutkimus antaa lohduttoman kuvan metsäteollisuuden innovatiivisuudesta viime ja tällä vuosisadalla.

Nykyisten suuryritysten ylivoima juontaa juurensa metsäteollisuuden alkuajoille, 1800-luvun lopulle, jolloin ne valtasivat parhaat koski- ja metsäalueet. Tämän jälkeen vain Metsä-Groupin nousu 1950-luvulla on poikkeus sääntöön.

”Suurin osa tutkituista yrittäjistä ja yrityksistä ei koskaan tehnyt toisen ja kolmannen sukupolven teknologiainvestointeja, vaikka tämän on osoitettu parantavan sekä yritysten kilpailukykyä että mahdollisuutta myydä yritysomistuksia korkeaan hintaan”, tutkijat toteavat.

Laajaan tilasto- ja historia-aineistoon perustuva tutkimus analysoi merkittävät teknologiainvestoinnit ja myös tekemättömät investoinnit ja niiden vaikutukset yritysten toimintaan 200 vuoden ajalta. Tulosten mukaan vain kapea joukko metsäteollisuuden yrityksiä on vastannut koko toimialan innovaatiotoiminnasta ja kehityksestä. Yritysten selviytyminen on ollut myös hyvin sattumanvaraista.

Juha-Antti Lambergin ja Mirva Peltoniemen tutkimus on julkaistu Strategic Management Journal -lehdessä. Artikkelista on myös videotiivistelmä.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat