Tältä näyttää hoitamaton myrskytuhoalue

Kahdeksan vuoden takaisen Asta-myrskyn jäljiltä löytyy Konnevedeltä parinsadan hehtaarin alue, jolta ei ole katkaistu risuakaan.

Kuvaaja: Sami Karppinen
Kuvaaja: Sami Karppinen

Heinäkuun 30. päivänä 2010 Asta-myrsky puhalsi Suomessa kumoon yli kahdeksan miljoonaa kuutiota puuta. Yksi laajimmista yhtenäisistä metsätuhoalueista sijaitsi Savon ja Keski-Suomen rajamailla Konnevedellä.

Osansa katastrofista sai kokea koko ikänsä metsätalouteen aktiivisesti panostanut konnevetinen Matti Rossi.

”Olin viisi vuotta aiemmin ostanut lähes 200 hehtaarin suuruisen tilan Särkisalon kylästä. Koko tila oli juuri raivattu viimeisen päälle kuntoon palkkaamieni metsureiden toimesta. Myös harvennushakkuut oli suurelta osin tehty”, Rossi muistelee.

Kun Rossi pääsi viikonloppuna myrskyn jälkeen tilalleen tarkistamaan tuhoja, oli vastassa lohduton näky. Arviolta yli puolet tilan pinta-alasta oli nurin. Iso osa puista oli napsahtanut poikki muutaman metrin korkeudelta.

Yön yli nukuttuaan Rossille juolahti mieleen ajatus: Voisiko valtio olla kiinnostunut lunastamaan myrskytuhoalueen luonnonsuojelualueeksi?

”Otin yhteyttä ely-keskukseen, ja siellä innostuttiin nopeasti asiasta. Alkoivat neuvottelut, joiden päätteeksi valtio osti minulta 178 hehtaarin suuruisen alueen tilasta.”

Nykyisin alueen hallinnoinnista vastaa Metsähallitus, mutta tilalla ei ole virallisesti luonnonsuojelualueen statusta. Metsähallituksesta on kuitenkin sanottu, että alueelta ei katkaista risuakaan.

Miltä alue näyttää kuusi vuotta tuhon jälkeen, se selviää Sami Karppisen videolta, jonka pääset näkemään täältä.

Lue lisää tänään torstaina ilmestyneestä Metsälehdestä.

METSÄLEHTI