Tiaisen Saha tappiolle

Parhaillaan sahataan paremmissa tunnelmissa.

Tiaisen Sahan teki kesäkuun lopussa päättyneenä tilivuotena 15,4 miljoonan euron liikevaihdon. Yrityksellä oli poikkeuksellisesti jatkettu, 18 kuukauden mittainen tilikausi, sillä aiemmin tilivuosi päättyi vuoden vaihteessa. Vuositasolle laskettuna liikevaihto pysyi jokseenkin entisellä tasolla.

Tulosluvut putosivat miinukselle. Varsinaisen toiminnan tulosta mittaava liiketulos oli 163 000 euroa tappiollinen. Kertaerät sekö rahoituskulut huomioon ottava viimeisen rivin nettotulos oli 391 000 euroa tappiolla.

Tulosluvut ovat tätä ennen olleet tappiolla viimeksi vuoden 2013 tilinpäätöksessä.

”Suhdanteet kääntyneet päälaelleen”

”Pari huonoa jaksoa sattui ja korona oli viimeinen niitti. Keväällä seisottiin kaksi viikkoa koska laivat eivät seilanneet ja sellaista ei ole tämän sahan historiassa tapahtunut koskaan,” toimitusjohtaja Tero Tiainen kertoo.

”Jos silloin oli yö, niin nyt on päivä. Suhdanteet ovat kääntyneet päälaelleen, tällä hetkellä eletään voimakasta nousukautta ja tuloksen tekeminen on mahdollista.”

Heikko omavaraisuus osittain kirjanpidollista

Omavaraisuusaste putosi 6,7 prosenttiyksiköllä 7,9 prosenttiin eli heikolle tasolle. Yrityksellä oli tilikauden lopussa 3,4 miljoonan euron velkakuorma.

Tiaisen mukaan omavaraisuuden alhaisuus on osittain kirjanpidollista, sillä sahalaitos on vuodelta 2004 ja siitä on tehty poistot nopeammin kuin laitos todellisuudessa kuluu. Käytännössä se merkitsee, että yritys ajaa koneilla, joiden kirjanpitoarvo on lähes nolla.

”Kun on jatkuvasti ajettu vain yhtä vuoroa, niin laitoksella on vielä pitkä ikä edessään. Maksuhäiriöitä meillä ei ole ollut koskaan.”

Tiaisen Saha toimii Savitaipaleella Etelä-Karjalassa ja käyttää vuodessa noin sata tuhatta kuutiometriä havutukkia. Tiaisen Saha on nimensä mukaisesti Tiaisen suvun perheyritys.

Puukauppa Puukauppa