Tornatorilla vauhdikas alkuvuosi – liikevaihto ja -voitto kasvussa

Puun hintataso oli alkuvuonna ennakoitua parempi, yhtiöstä kerrotaan.

Metsätalousyhtiö Tornatorin tammi-kesäkuun liikevaihto nousi kolmanneksella 51 miljoonaan euroon. Siitä puun luovutuksen osuus oli runsaat 48 miljoonaa euroa. Liikevoitto kohosi 35 miljoonaan euroon, ja kasvua vuodentakaiseen kertyi lähes 50 prosenttia.

”Puun luovutuksen suunnittelu ja toteutus onnistuivat hyvin, ja puun hintataso oli ennakoitua parempi”, yhtiön toimitusjohtaja Henrik Nieminen kertoo.

Markkinakorkojen lasku painoi yhtiön korkoinstrumenttien käypiä arvoja. Tämän tulosvaikutus oli -39 miljoonaa euroa. Tilikauden tulos olikin liki 10 miljoonaa euroa pakkasella.

Puutoimitukset kasvussa

Tornator toimitti puuta alkuvuonna yhteensä 1,4 miljoonaa kuutiota. Se on noin 200 000 kuutiota enemmän kuin viime vuonna vastaavalla jaksolla.

Yhtiö jatkoi metsien ostoa Suomessa. Uutta metsämaata hankittiin yli 5 000 hehtaaria, niihin investoitiin runsaat 20 miljoonaa euroa. Ensimmäiset sopimukset metsien vuokrauksessa tehtiin alkukesästä.

Tornatorilla on Suomen lisäksi metsää myös Virossa ja Romaniassa. Virossa metsämaan korkeat markkinahinnat eivät mahdollistaneet merkittäviä kasvuinvestointeja, Romaniassa metsätilamarkkina oli hiljainen. Sekä Virossa että Romaniassa puun kysyntä oli normaalitasolla.

Tonttimarkkinoilla vuosien alakulo kääntyi nousuun, kun sekä vapaa-ajanasuntojen että rakennuspaikkojen kysyntä kasvoi Suomessa. Kiinteistökaupassa liikevaihtoa kertyi 1,6 miljoonaa euroa, mikä on 600 000 euroa enemmän kuin vuosi sitten.

Myös Tornatorin metsäpalveluliiketoiminta oli kasvussa. Liikevaihtoa tuli 1,4 miljoonaa euroa, 600 000 euroa enemmän kuin vuosi sitten.

Epävarmuudet voivat vaikuttaa kysyntään

Yhtiö arvioi, että puun kysyntään ja hakkuisiin voi nykyisten epävarmuuksien – korona, kauppasota, Yhdysvaltojen presidentinvaalit ja Brexit – takia kohdistua tilapäisesti paineita. Maailmantalouden odotuksia voimakkaampi heikkeneminen voi kutistaa metsäteollisuuden tuotantoa ja myös puun kysyntää.

Metsätilamarkkinoilla tilanteen ennakoidaan jatkuvan alkuvuoden kaltaisena, myös tonttikaupan piristyneen kysynnän odotetaan jatkuvan.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa