Tukin hinta ja koivun saatavuus huolettavat puutuotealaa

Puutuotealan viennin arvo kasvoi alkuvuonna, alan toimialakatsauksessa todetaan.

Puutuoteteollisuudessa kysyntä on yhä hyvällä tasolla ja sen odotetaan myös jatkuvan hyvänä seuraavan vuoden ajan, työ- ja elinkeinoministeriön puutuoteteollisuuden toimialakatsauksessa todetaan. Alan viennin arvo kasvoi tammi-kesäkuussa kolme prosenttia vuodentakaisesta, myös kotimaassa kysyntää on riittänyt.

Sahatavaran menekki maailmanmarkkinoilla jatkuu hyvänä. Suomalaisen kuusisahatavaran suurin ostaja Kiina on tosin vähentänyt ostojaan tänä vuonna.

Suomalaissahurit kantavat huolta tukin hinnasta, sillä sahatavaran hintoihin saadut hinnankorotukset eivät ole riittäneet kompensoimaan tukin hinnan nousua. Tukki- ja kuitupuun hinnoittelupolitiikkaan kaivataankin enemmän läpinäkyvyyttä, raportissa todetaan.

Rakentamisessa tahti hidastuu loppuvuonna. Lasku on suurin kerrostalojen rakentamisessa, sen sijaan pientalojen kysyntä jatkuu hyvänä. Puurakentajat ovat vahvoilla nimenomaan pientaloissa.

Jotta vaativa puurakentaminen kehittyisi, alalle tulisi muodostua yhtenäisiä standardeja. Puurakentamisen yhteiset käytännöt ovat raportin mukaan vielä muodostumatta. Lisäksi vaativien puurakenteiden rakennesuunnittelijoista on kova pula, mikä hidastaa puukerrostalojen suunnittelua.

Huonekaluteollisuudessa kilpailu on kovaa. Nyt haasteeksi on tullut koivun saatavuus: monet yritykset voisivat kasvattaa tuotantoaan, jos koivutukki liikkuisi metsästä enemmän myös puusepän- ja huonekaluteollisuuden tarpeisiin, raportissa arvioidaan.

Energiapuuyritysten liikevaihto nousuun

Uusiutuvan energian toimialaraportin mukaan alan investoinnit ovat vahvistumassa sähkön markkinahinnan nousun myötä. Tuulivoimainvestoinneissa on välivuosi, mutta aurinkosähköinvestointien kasvu jatkuu.

Hake- ja energiapuuyritysten liikevaihto kääntyi viime vuodenvaihteessa kasvuun. Lisäksi alkukevään kireä pakkasjakso vaikutti merkittävästi liikevaihdon kehitykseen. Kasvun ennakoidaan jatkuvan puun käyttöä lisäävien investointien ansiosta, raportissa todetaan.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa