Tukinhinnat jatkaneet laskuaan maailmanlaajuisesti

Venäjä noussut sahatavaraviennin mahtimaaksi.

Tukin runsas tarjonta yhdessä supistuneen kysynnän kanssa painoi vuoden kolmannella kvartaalilla tukinhintoja alaspäin maailmanlaajuisesti, metsäteollisuuden maailmankauppaa seuraava Wood Resource International raportoi.

Suurimmat hinnanlaskut koettiin Keski-Euroopassa, missä myrskytuhopuuta tulvi markkinoille. Saksassa riittää sahattavaa ja havusahatavaran vienti on nousemassa kymmenvuotiskauden ennätykseen.

Venäjä on ohittanut Kanadan maailman suurimpana havusahatavaran viejänä. Maan vienti noussee tänä vuonna lähes 32 miljoonaan kuutiometriin, mikä on 23 prosenttia alan maailmankaupasta.

Kiinassa sahatavaran tuontihinnat ovat laskeneet kolme peräkkäistä vuosineljännestä ja ovat alimmillaan sitten vuoden 2016.

Suomessa sahauksen kannattavuus on pudonnut nopeammin kuin ruotsalaisten kilpailijoiden.

Kuitupuun hinnat varsin vakaat

Havukuitupuun ja -hakkeen hinnat pysyivät kolmannella kvartaalilla ennallaan tai laskivat, alueesta riippuen. Suurimmat hinnanalennukset on koettu Itävallassa, Saksassa ja Ruotsissa. Läntinen Kanada oli ainoa alue, missä kuitupuun hinta nousi.

Lehtikuitupuun globaali hintaindeksi on ollut varsin vakaa viimeiset kaksi vuotta. Kolmannella kvartaalilla koettiin lievä lasku edelliseen vuosineljännekseen verrattuna, mutta vuodentakaiseen nähden indeksi oli hivenen korkeammalla.

Sellun hintaindeksi on jatkanut viime vuoden lopulla alkanutta laskuaan. Euroopassa havusellun tonnihinnat liikkuivat lokakuussa 820-850 dollarin haarukassa, kun vuotta aiemmin oltiin 1300 dollarissa. Selluvarastot ovat laskussa, mikä lisää tuottajien hinnoitteluvoimaa ja hillitsee hintojen laskua jatkossa.

Puukauppa Puukauppa