Tukkipuun globaali hinnanlasku jatkunut

Laskusuunta jatkunut kaikilla mantereilla, suurin hinnanlasku koettu Euroopassa.

Sahatavaratuottajien raaka-ainekustannukset ovat laskeneet kuluneen vuoden aikana sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassa, metsäteollisuutta seuraava Wood Resources International raportoi. Taustalla vaikuttavat samanaikaisesti sekä kasvaneet hakkuumäärät sekä tukkien vähentynyt kysyntä etenkin Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa.

Kuluneen vuoden toinen kvartaali oli viides perättäinen vuosineljännes, jolloin sahatukkien globaali hintaindeksi laski. Tukkien hinnat ovat laskeneet kaikilla mantereilla ja suurin hinnanlasku on koettu Euroopassa. Myrsky- ja hyönteistuhopuiden runsas tarjonta Keski-Euroopassa on muuttanut tukkien markkinatasapainoa.

Toisella vuosineljänneksellä Euroopan sahatukkien hintaindeksi laski 3,7 prosenttia edellisestä neljänneksestä ja saavutti alimman tason yhdeksään vuoteen. Euromääräinen hintaindeksi on laskenut Itävallassa ja Saksassa noin 20 prosenttia kahdessa vuodessa. Tilanne on hyödyttänyt maiden sahateollisuutta, jolla on perinteisesti ollut maailman korkeimmat raaka-ainekustannukset.

Pohjois-Amerikassa sen sijaan on nähty vain pientä hintasäätöä. Poikkeuksena on Yhdysvaltojen luoteisosa, missä tukkien hinnat ovat laskeneet viime vuoden alun ennätyshinnoista lähemmäs pitkän ajan keskiarvoa. Douglaskuusen hinnat ovat laskeneet 20 prosenttia ja hemlokkitukin jopa 25 prosenttia. Hintojen laskun takana on runsaan tukin tarjonnan, alentuneen sahatavaran tuotannon ja vähentyneen Aasian-viennin yhteisvaikutus.

Maailman alhaisimmat tukinhinnat ovat Australian, Brasilian ja Chilen nopeakasvuisilla mäntyplantaaseilla. Uuden-Seelannin radiatamännyn hintaindeksi sen sijaan on ollut nousussa.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat