Tutkimus: Metsä elvyttää, etenkin vanha metsä

Voimakkainta elpyminen oli luonnontilaisessa metsässä, tuore tutkimus kertoo.

Metsällä on ihmisiin elvyttävä vaikutus, tuore tutkimus osoittaa. Luonnonvarakeskuksen tutkija Jenny Simkinin väitöstutkimuksessa tarkasteltiin neljän erilaisen metsän vaikutuksia.

Kaikkein elvyttävimpiä niistä olivat yli 120-vuotias luonnontilainen metsä ja noin 100-vuotias hakkuukypsä talousmetsä. Myös 40-vuotias kasvatusmetsä oli elvyttävä, mutta siellä elvyttävä kokemus kesti vain alun 15 minuuttia, minkä jälkeen elpymisen kokemus ei enää voimistunut. 90-vuotias kaupunkimetsä elvytti paremmin, mutta siellä elvyttävää vaikutusta heikensi kaupungin häly ja muiden ulkoilijoiden runsaus.

Kahdessa vanhimmassa metsässä havaittiin myös yhteys työstressin ja elpymisen välillä. Elpyminen oli voimakkaampaa luonnontilaisessa metsässä. Siellä todettiin myös yhteys kohonneen masennusriskin ja elpymisen välillä.

Kiertoajat pidemmiksi

Simkinin mukaan vanhojen metsien säilyttäminen onkin tärkeää ihmisen hyvinvoinnin kannalta.

”Olisi tärkeää myös pyrkiä lisäämään ikärakenteeltaan vanhempien metsien määrää etenkin asutusten läheisyydessä. Talousmetsät voisivat olla merkittävä resurssi myös kansanterveyden ylläpitämiseksi pidentämällä kiertoaikoja eli lykkäämällä niiden päätehakkuita niin, että puusto ehtii järeytyä ja vanhan metsän lajisto monipuolistua”, pohtii Simkin.

Tutkija kuitenkin korostaa, että koska kaikki tutkimuksen metsät elvyttivät, hyötyvät asukkaat todennäköisesti myös sellaisista lähimetsistä, jotka eivät laadultaan yllä kaikkein elvyttävimmiksi metsiksi.

Tutkimus oli sikäli poikkeuksellinen, että kenttäkokeisiin osallistuneet 66 henkilöä vietiin oikeasti metsään. Myöskään luonnontilaisten metsien vaikutuksista ei ole paljoakaan tutkimusta.

Simkinin väitöskirja ”Forests that restore – the effect of managed versus natural forests on human psychological restoration” tarkastetaan perjantaina (16.5.) Helsingin yliopistolla.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat