UPM kaavailee toista suurta sellutehdasta Uruguayhin

Toisen sellua suoltavan jätin rakentaminen on mahdollista, jos maantie- ja rautatieyhteydet Uruguayn sisäosiin paranevat.

Metsäyhtiö UPM suunnittelee rakentavansa toisen suuren sellutehtaan Etelä-Amerikkaan Uruguayhin. Sellutehtaan kynnyskysymyksenä ovat Uruguayn maantie- ja rautatieyhteydet, joiden parantamisesta UPM aikoo neuvotella maan hallituksen kanssa.

UPM:llä on tällä hetkellä jo yksi sellutehdas Uruguayn Fray Bentosissa. Tehdas tuottaa vuosittain 1,3 miljoonaa tonnia lyhytkuituista eukalyptussellua. Sellunvalmistukseen käytettävät eukalyptuspuut ovat peräisin paikallisilta puuviljelmiltä.

”Olemme kasvattaneet plantaasejamme Uruguayissa määrätietoisesti ja valmistautuneet uuden sellutehtaan puunhankintaan. Uruguay on onnistunut lyhyessä ajassa kehittämään puuviljelmiin perustuvasta selluteollisuudesta vientihaaran”, UPM kertoo tiedotteessaan.

Yhtiön mukaan maailman selluloosan kysynnän arvioidaan kasvavan noin 20 miljoonalla tonnilla 2020-luvun loppuun mennessä. Sellua tuottavia laitoksia on kuitenkin suljettu viimeisen 15 vuoden aikana noin 24 miljoonalla tonnilla.

UPM arvioi kapasiteetin sulkemisen jatkuvan samaa tahtia, joten uudelle kilpailukykyiselle sellutehtaalle on tarvetta. Yhtiö valmistaa Suomessa koivu- ja havusellua Kaukaan, Kymin ja Pietarsaaren sellutehtailla, joiden tuotantoa se on viime vuosina kasvattanut tehdasparannuksilla.

UPM:n mukaan sen valttina on jatkossakin sellumarkkinoilla sekä pitkä- että lyhytkuituisen sellun laaja tuotanto.

METSÄLEHTI