Uusiutuvat yhä vahvoilla sähköntuotannossa viime vuonna

Puupolttoaineilla ja tuulivoimalla tuotettiin sähköä enemmän kuin vuonna 2018, Tilastokeskus kertoo.

Sähköntuotanto väheni Suomessa viime vuonna, Tilastokeskuksesta kerrotaan. Sähköä tuotettiin yhteensä 66 terawattituntia, mikä on pari prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Fossiilivapailla lähteillä – eli uusituvilla ja ydinvoimalla – tuotetun sähkön osuus nousi 82 prosenttiin. Se on kolme prosenttia enemmän kuin vuonna 2018.

Uusiutuvilla sähköä tuotettiin 31 terawattituntia eli lähes puolet. Siitä vesivoiman osuus oli 40 prosenttia, tuulivoiman 19 prosenttia ja melkein koko loppuosa – 12,5 terawattituntia – puupolttoaineilla. Siitä liki 7 terawattituntia mustalipeällä ja reilut 5 terawattituntia muilla puupohjaisilla polttoaineilla.

Uusiutuvilla tuotetun sähkön määrä laski hieman edellisvuodesta, vaikka puupolttoaineiden ja tuulen käyttö lisääntyikin. Vesivoimalla tuotettiin sähköä kuitenkin selvästi vähemmän kuin edellisvuonna. Vesivoiman osuus sähköntuotannossa vaihtelee vuosittain vesitilanteen mukaan.

Myös fossiilisilla tuotetun sähkön määrä väheni viime vuonna. Fossiilisilla polttoaineilla ja turpeella tuotettiin sähköä yhteensä 11,9 terawattituntia, mikä on liki viidenneksen vähemmän kuin 2018. Fossiilisilla tuotetun sähkön tuotanto väheni 16 prosenttia, etenkin kivihiilen käyttö kutistui. Turpeella tuotetun sähkön määrä laski 13 prosenttia.

Kaukolämpöä tuotettiin 38,1 terawattituntia. Uusiutuvilla polttoaineilla siitä tehtiin 15,3 terawattituntia, fossiilisilla polttoaineilla 13,2 terawattituntia, turpeella 5,7 terawattituntia ja muilla energianlähteillä 4 terawattituntia. Viime vuonna uusiutuvilla tuotettiin kaukolämpöä ensimmäistä kertaa enemmän kuin fossiilisilla polttoaineilla.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat