Metsäkeskus: Metsänomistuksessa isoja maakunnittaisia eroja

Kuolinpesämuotoinen metsänomistus on selvästi yleisempää Pohjois- ja Itä-Suomessa kuin Länsi- ja Etelä-Suomessa.

Suomen yksityismetsien metsätalousmaan pinta-alasta kaksi kolmasosaa on yhden henkilön tai aviopuolisoiden yhdessä omistamaa, Metsäkeskuksen selvitys kertoo. Verotusyhtymät omistavat yksityismetsistä vajaan viidenneksen, kuolinpesät 9 prosenttia ja yhteismetsät 6 prosenttia.

Metsäkeskuksen mukaan kuolinpesien metsänomistus on viime vuosina vähentynyt.

Siitä, paljonko kuolinpesien osuus on laskenut, ei tarkempaa tietoa ole. Selvitys on nimittäin ensimmäinen laatuaan Metsäkeskuksessa, joten vertailutietoa ei vielä ole. Luonnonvarakeskuksen selvitysten mukaan pesien osuus on kuitenkin vähentynyt.

”Veikkaisin, että muutama prosentti on tultu alaspäin. Viimeisten 10 vuoden aikana on tehty tämän asian eteen paljon työtä”, metsätilarakenteen asiantuntija Antti Pajula Suomen metsäkeskuksesta kertoo.

Hän toivoo kehityksen jatkuvan edelleen.

”Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti, koska metsänomistajien keski-ikä on korkea. Joka vuosi Suomeen syntyy 5 000–10 000 uutta metsää omistavaa kuolinpesää.

Maatalousmaakunnissa kuolinpesiä vähemmän

Kuolinpesämuotoinen metsänomistus on selvästi yleisempää Pohjois- ja Itä-Suomessa kuin Länsi- ja Etelä-Suomessa. Maakunnittain eniten kuolinpesämuotoista metsänomistusta on Lapissa (12 prosenttia), Etelä-Karjalassa (11 prosenttia ja Kainuussa (10 prosenttia). Vähiten kuolinpesämuotoista metsänomistusta on Keski-Pohjanmaalla (6 prosenttia), Kanta-Hämeessä (7 prosenttia), Pohjanmaalla (7 prosenttia) ja Etelä-Pohjanmaalla (7 prosenttia). Nämä maakunnat ovat vahvoja maatalousmaakuntia.

”Jatkavilla maatiloilla metsänomistus vaihtuu yleensä nuoremmalla iällä. Saattaa olla niin, että maanviljelijöiden esimerkki vaikuttaa samansuuntaisesti myös alueen muihin metsänomistajiin”, Pajula arvioi.

Yhtymien omistuksessa metsää on liki 2,5 miljoonaa hehtaaria. Maakunnittain omistusosuudet vaihtelevat 13 prosentista (Pohjanmaa) 27 prosenttiin (Kainuu).

Yhteismetsien pinta-ala on runsaat 700 000 hehtaaria, määrä on ollut viime vuodet tasaisessa kasvussa. Yhteismetsähehtaareista kohtuullisen suuri osa (14 prosenttia) on Lapissa, muita merkittäviä yhteismetsämaakuntia ovat Pohjois-Pohjanmaa (8 prosenttia), Keski-Pohjanmaa (8 prosenttia) ja Kanta-Häme (6 prosenttia). Muissa maakunnissa yhteismetsähehtaarien osuus jää muutamaan prosenttiin.

Isoja tiloja paljon

Pajulan mielestä kiinnostavaa on myös se, että tilojen koot ovat melko suuria. Yksityisomistuksessa olevista tiloista kaksi kolmannesta on kooltaan yli 50 hehtaaria.

”Se on aika paljon”, Pajula toteaa.

Lapissa isoja tiloja on luonnollisesti paljon (86 prosenttia), mutta pienimmilläänkin osuus on 45 prosenttia (Etelä-Karjala ja Pohjanmaa).

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut