Vaarojen arviointi puutteellista, puunjalostusyhtiölle sakot suojaamattomista konelinjoista

Työnantajan velvollisuus on selvittää ja poistaa vaarat oma-aloitteisesti, aluehallintovirasto muistuttaa.

Puunjalostusyhtiö Anaika Wood on saanut sakot työturvallisuusrikoksesta. Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut yhtiön 30 000 euron yhteisösakkoon ja sen Iisalmen tehtaan johtajan ja tuotantopäällikön pienempiin sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta, koska yhtiö on laiminlyönyt velvollisuuttaan suojata Iisalmen tehtaan konelinjat tapaturmien estämiseksi.

Tehtaalla oli tehty koneiden vaarojen arviointeja, mutta niitä ei kuitenkaan ollut tehty lain edellyttämällä tavalla riittävän järjestelmällisesti eli niin, että kaikki vaaraa aiheuttavat kohdat olisi havaittu ja suojattu, Itä-Suomen aluehallintovirastosta kerrotaan.

Tehtaalla oli useita vakavaa tapaturman vaaraa aiheuttaneita koneita ja konelinjoja, jotka olivat olleet suojaamatta useiden vuosien ajan. Monia konelinjoja oli suojattu vasta, kun työsuojelutarkastaja oli suojauksia vaatinut tarkastuskäynnin jälkeen. Lain noudattamiseksi ei kuitenkaan riitä, että suojataan vain ne kohdat, jotka tarkastaja on vaatinut. Työnantajan velvollisuus on selvittää ja poistaa vaarat oma-aloitteisesti.

Aiemmin tuomio kuolemantuottamuksesta

Vuonna 2010 tehtaan suojaamattomalla koneella sattui tapaturma, jossa työntekijä kuoli. Tuolloin tehtaan johtajat tuomittiin työturvallisuusrikoksesta ja kuolemantuottamuksesta. Tämä jälkeen työsuojelutarkastajat ovat toistuvasti vaatineet yhtiötä selvittämään koneiden vaarat. Vaatimuksista huolimatta asiantuntevaa vaarojen selvitystä ei ole tehty.

Anaika Wood valmistaa sahatavaraa, höylätavaraa ja liimapuuta. Yhtiö toimii Pohjois-Karjalassa Lieksassa ja Kiihtelysvaarassa sekä Ylä-Savossa Iisalmen Soinlahdessa ja Keski-Suomessa Toivakassa.

Anaikan havutukin käyttö on noin 600 000 kuutiometriä, josta 70 prosenttia kuusta ja 30 prosenttia mäntyä. Liikevaihtoa kertyi viime vuonna lähes 123 miljoonaa euroa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa