Valtaosassa pääkaupunkiseudun omakotitaloista poltetaan puuta

Puunpoltosta syntyy enemmän hiukkaspäästöjä kuin autoilusta. Yhä useampi pääkaupunkiseudun asukas säilyttää klapinsa puuvajassa.

Tuoreen raportin mukaan noin 80 prosentissa pääkaupunkiseudun pientaloista poltetaan puuta, pääasiassa varaavissa takoissa ja puusaunoissa. Yli puolet pientaloasukkaista säilyttää polttopuunsa puuvajassa.

”Ehdottomasti paras säilytyspaikka polttopuille on tuulettuva puuvaja, joka suojaa puita sateelta ja pitää ne kuivina. Onkin ilahduttavaa, että selvityksemme mukaan puuvajojen määrä on viime vuosina kasvanut pääkaupunkiseudulla”, sanoo ilmansuojeluasiantuntija Katja Ohtonen Helsingin seudun ympäristöpalveluista.

53 prosenttia pääkaupunkiseudun pientaloasukkaista säilytti vuonna 2019 polttopuunsa puuvajassa, kun vastaava luku oli 36 prosenttia vuonna 2014. Noin 30 prosenttia säilyttää edelleen polttopuunsa ulkona peitetyssä pinossa.

Suurin osa pientaloasunnoissa käytetystä polttopuusta hankitaan omasta metsästä tai saadaan ilmaiseksi. Tällöin polttopuun laatu ja erityisesti kosteus voivat vaihdella suurestikin verrattuna ostettuun klapiin. Polttopuun kuivatus ja asianmukainen säilytys ovat siten erityisen tärkeitä.

”Arviomme mukaan pääkaupunkiseudulla puunpoltosta syntyvät hiukkaspäästöt ovat suuremmat kuin autoliikenteen pakokaasujen hiukkaspäästöt”, Ohtonen kertoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa