Vapaaehtoinen suojelu todettu toimivaksi

Odotettavissa on, että tämä suojelutapa jatkuu myös tulevaisuudessa, Suomen ympäristökeskuksen tuoreessa raportissa kerrotaan.

Metsien vapaaehtoinen suojelu on todettu toimivaksi luonnonsuojelutavaksi niin Suomessa, Ruotsissa kuin Norjassakin. Viimeisten 10 vuoden aikana siitä on tullut myös yhä tärkeämpi osa näiden maiden metsä- ja ympäristöviranomaisten monimuotoisuuden suojelutyötä. Odotettavissa on, että tämä suojelutapa jatkuu myös tulevaisuudessa, Suomen ympäristökeskuksen tuoreessa raportissa todetaan.

Raportin mukaan on todennäköistä, että suojeluun ehdotettujen kohteiden määrä kasvaa. Niinpä kohteiden luonnonsuojelulliseen laatuun on syytä kiinnittää jatkossa erityistä huomiota.

Myös resursseista on huolehdittava. Hallinnon voimavarat saattavat loppua kesken suojelualueiden määrän kasvaessa, lisäksi riittävän rahoituksen varmistamisessa voi olla vaikeuksia, muun muassa Suomen Metso-ohjelman rahoitusta leikattiin hiljattain reippaasti.

Perusedellytys koko toiminnalle on kuitenkin hyvin toimiva vuorovaikutus eri toimijoiden, mutta ennen mutta metsänomistajien ja viranomaisten välillä.

Raportti muistuttaa myös metsänomistajien omaehtoisen suojelun merkityksestä. Metsänomistajat rajaavat todennäköisesti tulevaisuudessakin alueita metsätalouden ulkopuolelle omin päin ja korvauksetta. Tämän toiminnan jatkumista on tärkeä tukea.

Toteutuksessa eroja

Vaikka vapaaehtoista suojelua tehdään näissä maissa samanlaisten periaatteiden mukaan, käytännössä toteutus vaihtelee lainsäädännön ja hallintokulttuurin erojen takia. Esimerkiksi Suomessa on mahdollisuus määräaikaiseen, yleensä 10 vuoden suojeluun, mutta pysyvä suojelu on vallitseva suojelumuoto. Samoin Ruotsissa, mutta siellä on myös mahdollista tehdä jopa 50 vuoden määräaikaisia sopimuksia. Norjassa kaikki vapaaehtoinen suojelu tähtää pysyvään suojeluun.

Suojeltavat alueet valitaan Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa samantapaisten kriteerien mukaan. Keskeisimmät valintakriteerit perustuvat ekologisiin tekijöihin, kuten lahopuun määrään tai uhanalaisten lajien esiintymiseen. Kaikissa maissa on käytössä jonkinlainen pisteytysjärjestelmä yksittäisen kohteiden arvioimiseksi.

Suomessa vapaaehtoista suojelua on toteutettu Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelma Metson kautta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat