Vapon haasteina EU:n päästörajoitukset ja energiaturpeen käytön väheneminen

Tänään julkistetussa vuosikertomuksessa Vapo kertoo etsivänsä uusia markkinarakoja muun muassa luonnonkuitujen kaupallistamisesta.

Tänään julkistettavat EU:n uudet päästörajoitukset ovat yksi turveyhtiö Vapon tulevaisuuden suurimmista riskeistä, kirjoitetaan Vapon vuosikertomuksessa. EU:n luonnoksen mukaan biomassan ja turpeenpolton päästöjen raja-arvoja tiukennettaisiin merkittävästi.

Vapon toisena haasteena on energiaturpeen käytön väheneminen. Vuosikertomuksen mukaan energiaturpeen myynti on laskenut noin puoleen huippukulutusvuosista, koska nykyisillä hinnoilla sähköä ei kannata tuottaa polttamalla turvetta lauhdevoimaloissa.

Tammikuussa Vapo myi loputkin sahansa itävaltalaiselle puunjalostuskonserni Binderholzenille ja kertoo nyt etsivänsä uusia markkinarakoja. Huhtikuussa Vapo perusti luonnonkuitujen kaupallistamiseen keskittyvän Vapo Fibersin, joka etsii uusia tuotekehitysmahdollisuuksia muun muassa rakennusmateriaaleista, pakkausmateriaaleista ja kankaista.

Yhtiön viime tilikausi painui tappiolle. 1.5.2015–30.4.2016 välisenä aikana yhtiön liikevaihto oli 459,8 miljoonaa euroa, mutta Vapo Timberin myynti, toimintamalliuudistuksen kustannukset, talven leudot säät ja muut yksittäiset tekijät painoivat tuloksen 4,4 miljoonaa euroa miinukselle.

METSÄLEHTI