Virkkunen: Viron puheenjohtajuus eduksi

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen uskoo Viron EU-puheenjohtajuuden auttavan Suomea hiilinieluväännössä.

Suomessa huolta herättänyt, metsien hiilensidonnan laskentaperusteet määrittävä EU:n komission LULUCF-esitys maankäytön ja metsätalouden hiilinieluista ratkaistaan loppuvuoden aikana.

MTK Keski-Suomen ja metsänomistajien tilaisuudessa alustanut europarlamentaarikko Henna Virkkunen ennakoi, että Euroopan parlamentti käsittelee esitystä syyskuussa ja Euroopan ministerineuvostoon kokoontuvat jäsenmaiden ympäristöministerit lokakuussa.

Hän uskoo, että asia ratkeaa vuoden loppuun mennessä Viron puheenjohtajakaudella.

Virkkusen mukaan LULUCF pääsi yllättämään suomalaiset.

”Päähuomio oli biopolttoaineiden kestävyyskriteerien puolustamisessa, ja siinä onnistuttiinkin Suomen kannalta hyvin. Valmisteilla ollut LULUCF jäi vähemmälle huomiolle”, Virkkunen toteaa.

Hän arvelee, että Suomelle on edullista, että Viro toimii EU:n puheenjohtajamaana vuoden loppuun asti.

”Puheenjohtajamaa pyrkii varmasti muodostamaan ministerineuvostossa ratkaisun, jossa metsämaidenkin kannat tulevat huomioon otetuiksi. Meille on eduksi, että Virossa metsäasiat tunnetaan.”

Vuoden vaihteessa EU:n puheenjohtajuus siirtyy Bulgarialle.

Virkkusen mukaan Euroopassa biotalous mielletään lähinnä biopolttoaineiden tuotannoksi ja niillä on rasitteenaan takavuosina hankittu huono maine.

Epävarmuus metsien tulevista käyttömahdollisuuksista on jo pysäyttänyt Kemiin kaavaillun Kaidin biodiesellaitoksen valmistelun. Epävarmuus jarruttaa myös Kuopion suursellutehdas Finnpulpin ja Kemijärven jalostamon rakentamispäätöksiä.

Loppuvuoden aikana ratkaistava LULUCF-esitys paaluttaa metsien käytön vuosille 2020–2030. Jakso on sellutehtaiden 30–40 vuoden toiminta-aikaan verrattuna lyhyt.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito