Yhdysvaltojen metsäpaloista raakapuun niukkuutta

Pientä tukkia haluavat sekä sahat että sellutehtaat.

Yhdysvaltojen luoteisosissa on syksyn aikana palanut poikkeuksellisen paljon, lähes 800 000 hehtaaria metsää ja laidunmaata.

Palot ovat häirinneet sekä puunkorjuuta että metsäteollisuutta suoraan. Metsätyöntekijöiden on pitänyt olla sammutustöissä ja Montanassa useita paloalueiden lähistöllä olleita sahoja suljettiin.

Alueen metsäteollisuudella on nyt vaikeuksia saada tehdaskentilleen riittävän isoja talvivarastoja, raakapuumarkkinoita seuraava Wood Resources International raportoi. Yhdysvalloissa puunkorjuu on voimakkaasti kausisidonnaista, osittain vuoristometsien vaikeiden korjuuolosuhteiden vuoksi.

Kilpailu on kireää etenkin pieniläpimittaisesta tukista, johon kohdistuu kasvavaa kysyntää sekä sahoilta että sellutehtailta. Varastotilanne on vaikein nimenomaan sellutehtailla, joiden hakkeen saanti sahoilta muutenkin vähenee talvikaudella.

Tiukentuneen raakapuutilanteen vuoksi sahatavaran hinta on noussut, mikä on tehnyt pieniläpimittaisen, muuten sellupuuksi menevän tukin sahaamisen kannattavaksi.

Puukauppa Puukauppa