Ympäristökeskus: Hiilinielutavoite vaatii merkittävää hakkuiden vähentämistä

Selvityksen mukaan metsien hiilinielu on jäämässä selkeästi liian pieneksi EU:n ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.

Suomella tulee olemaan merkittäviä haasteita saavuttaa EU:n asettamat ilmastovelvoitteet, todetaan Suomen ympäristökeskuksen laatimassa selvityksessä.

Tämä johtuu Ympäristökeskuksen mukaan erityisesti siitä, että metsien hiilinielu on jäämässä selkeästi liian pieneksi. Selvitys peräänkuuluttaa tehokkaita ohjauskeinoja metsien hiilinielun vahvistamiseksi.

”On olemassa merkittävä riski, että Suomi jää EU:n kaudelle 2021–2025 asettamasta metsien vertailutasosta ja maankäyttösektorin velvoitteista jopa useilla kymmenillä miljoonilla hiilidioksidiekvivalenttitonneilla. Näin tapahtuu erityisesti, mikäli hakkuut säilyvät korkealla tasolla tai jopa lisääntyvät nykytasosta”, toteaa johtava tutkija Sampo Soimakallio.

Selvityksessä arvioidaan, että nykyisellä puuston kasvulla metsien hiilitaseen vertailutaso saavutetaan vain selvästi nykyistä alhaisemmalla vuotuisella hakkuukertymällä, 65–68 miljoonalla kuutiometrillä.

Esimerkiksi viime vuoden hakkuut olivat 75 miljoonaa kuutiometriä, joten kysymys olisi merkittävästä leikkauksesta aikana, jolloin puun tarpeen uskotaan päinvastoin kasvavan.

”Keskeinen haaste liittyy siihen, että nielua tulisi kasvattaa hyvin nopeasti ja merkittävästi, mutta riittävän tehokkaiden ohjauskeinojen käyttöönotto ei ole yksinkertaista”, sanoo erikoistutkija Sampo Pihlainen.

Ohjauskeinojen käyttöönotto on Pihlaisen mukaan mietittävä huolella, jottei metsänomistajille tule houkutusta tehdä ennakoivia hakkuita.

Ohjauskeinojen seurauksena metsäteollisuuden tuotto saattaa pienentyä. Toisaalta, mikäli Suomi ei saavuta EU:n maankäyttösektorille asettamia velvoitteita, se voi selvityksen mukaan koitua kalliiksi lisätoimien tai ostettavien nieluyksiköiden muodossa.

Kommentit (1)

  1. Panu

    Edelleen voisi keskittyä niihin fossiilisten vähentämiseen. Kaikki spekulointi hakkuurajoituksilla lisää aavistushakkuita, joten niiden estämisen pohdinta on vähän myöhäistä.

Puukauppa Puukauppa