EU-parlamentti hyväksyi metsäkatoasetuksen, tulkinnasta epävarmuutta

Tiukasti tulkittuna jopa suomalaiset nauta- ja lypsykarjatilat eivät saisi laajentaa tuotantorakennuksiaan, jos niiden tieltä kaadetaan metsää.

EU-parlamentti on hyväksynyt tänään niin sanotun metsäkatoasetuksen. Äänet jakautuivat 552 puolesta, 44 vastaan ja 43 tyhjää. Asetuksella halutaan nimensä mukaisesti hillitä metsäkatoa.

Suomi pidättäytyi viime joulukuussa äänestämästä asetuksen hyväksymisestä ja jätti lausuman, jossa tuotiin esille Suomelle erityisen ongelmallisia kohtia. Suomi selvittää metsäkatoasetuksen tulkintaa EU:n toimielinten kanssa.

Asetus on herättänyt hämmennystä, sillä sen tulkinnasta vallitsee epävarmuus. Tiukasti tulkittuna jopa suomalaiset nauta- ja lypsykarjatilat eivät saa enää laajentaa tuotantorakennuksiaan tai laitumiaan niin, että niiden tieltä kaadetaan metsää.

Maa- ja metsätalousministeriö suositteleekin viivästyttämään nauta- ja lypsykarjatalouden rakennushankkeita, jos tuotantorakennuksen tontilta tai rakennuspaikalta joudutaan kaatamaan puita metsästä.

Asetus edellyttää myös niin sanottuja metsäkatoriskituotteita EU-markkinoille tuovia yrityksiä varmistamaan, että niiden EU:ssa myymät tuotteet eivät aiheuta metsäkatoa. Riskituotteita ovat muun muassa kaakao, kahvi, soija sekä naudanliha.

Kommentit (4)

  1. Panu

    Kaikki muu rakentaminen ja siihen liittyvä metsän poisto on ok paitsi karjatalouteen liittyvä? Vai loppuiko nyt puun kaato rakennusten tieltä kokonaan 🙂

  2. Panu

    Heh, asetus tulee takautuvasti voimaan vuodesta 2020. Juuri tällaista oikeusvaltiomeininkiä voimme eu-päättäjiltä odottaa.

  3. Hullutus jatkuu mitä mielikuvituksellisimmin keinoin.Ja metsät ovat eu-sopimuksessa kansallisen päätösvallan alla??? Uskottavuus moiseen huutokauppaan on loppunut.

  4. Sukulaismies kasvattaa pihvikarjaansa mm 4 hehtaarin istutuskoivikossa. Mahtavan maukasta lihaa. Nyt ei siis saisi tehdä aukkoa, jos siinä myöhemmin laiduntaa karjaa.

    Minä kun olen luullut, että tuollainen metsälaiduntaminen on ekologista.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut