Jätkille haastetta

Sofia Soikkosen tavoitteena on edustaa Suomea moottorisahauksen MM-kilpailuissa.

Ensi kesänä Sofia Soikkonen aikoo testata taitonsa moottorisahauksen SM-kisoissa. Sitä ennen pitää harjoitella. (Kuvaaja: Mikko Riikilä)

Moottorisahauksen SM-kilpailuissa samat veteraanit ovat vuosi toisensa jälkeen pokanneet palkinnot. Samalla osallistujakaarti on vähä vähältä harventunut.

Nyt kisaorganisaatiolla on kerrottavanaan iloisia uutisia, kun joukko nais­arboristeja ja -metsureita on innostunut moottorisahauskilpailuista.

­Yksi heistä on kuhmolainen Sofia Soikkonen, joka viimeistelee opintojaan Kainuun ammattiopiston metsuri- ja metsäpalveluiden tuottajalinjalla.

Valmistumisen jälkeen hän kaavailee ryhtyvänsä metsäyrittäjäksi. Se tarkoittaa muun muassa istuttamista ja raivaussahatyötä, jota lähistön metsäpalveluyrittäjät ovat jo lupailleet.

”Lisäksi minulla on varastossa haapahirsiä, joista ajattelin ruveta tekemään hirsitöitä.”

Omien metsien hoitotarve toi alalle

30 vuotta sitten Soikkoselta olisi kysytty, mikä saa nuoren naisen ryhtymään metsuriksi. Nyt kysymyksen voi laventaa sukupuolineutraalimpaan muotoon: Mikä saa alle kolmekymppisen nuoren lähtemään metsähommiin?

”Taannoin selvisi, että oman metsäyhtymämme mailla oli runsaasti hoitotarvetta. Siitä ajatus lähti.”

Metsurin hommia Soikkonen on jo opiskeluaikana tehnyt Metsähallituksella, jolla hän on parina vuotena ollut pääosin metsänhoitotöissä.

”Olen tehnyt pääosin taimikon harvennusta, mutta pääsin myös käyttämään moottorisahaa, kun entisöimme ojitettua suometsää takaisin kohti luonnontilaa.

Ennen metsähommiin ryhtymistä Soikkonen työskenteli leipuri-kondiittorina. Lisäksi hänellä on erähenkisiä lasten vaatteita markkinoiva verkkokauppa Minierä.

Moottorisahakisoihin Instagramin kautta

Metsuriopintojensa lomassa Soikkonen harjoittelee moottorisahauskilpailuihin. Nykyajalle ominaisesti polku kilpasahuriksi avautui somen kautta.

Hän on koostanut näyttävän kuvaston metsätöistä ja moottorisahauksesta Instagramiin – löytyy tunnuksella sofia.logger. Sieltä hänet hoksasi myös Husqvarna, joka tarjosi yhteistyötä.

Kilpatehtäviä Soikkonen on harjoitellut lähinnä omin nokkineen. Mallia suorituksiin hän katsellut muun muassa Youtubesta.

”Tarkoitukseni on ensi kesänä osallistua moottorisahauksen SM-kisoihin. Paljon pitää vielä harjoitella. Esimerkiksi terälaipan kääntöön kuluu noin 20 sekuntia, siitä pitäisi saada puolet pois.”

Tulevaisuudessa Soikkonen mielii myös moottorisahauksen MM-kilpailuihin, jossa naiset mittelevät paremmuudestaan omassa sarjassaan.

Toistaiseksi ainoa moottorisahauksen SM-kilpailuihin osallistunut naiskilpailija on arboristi Mare Laakkonen. Hänet valittiin myös viime vuoden MM-kilpailuihin, mutta kisat peruttiin koronapandemian vuoksi.

Moottorisahaus kilpailumuotona

  • SM-kisat joka vuosi, vuoden 2022 kilpailut kesäkuussa Punkaharjulla. Kisoissa noin 15 osallistujaa.
  • Järjestäjä Suomen Moottorisahakilpailijat Ry, Sumoki.
  • MM-kisat joka toinen vuosi, vuoden 2022 kisat lokakuussa Belgradissa, Serbiassa.
  • Kilpailulajit: puun tarkkuuskaato, oksien karsiminen, teräketjun vaihto, alta-päältäsahaus, tarkkuuskatkaisu.

Kommentit (1)

  1. Jääköhän tämäkin kuttu vaille jatkokertomuksia?

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat