Amerikan kansallinen joulukuusi

Okakuusi on vakiintunut Valkoisen talon edustan joulupuuksi. Tätä perinnettä Trumpkaan ei muuttanut.

Valkoisen talon ulkopuiston niin sanottu kansallinen joulukuusi on upasti juhlavalaistu, mutta itse puusta ei paljon näy. (Kuvaaja: Wikimedia Commons)
Valkoisen talon ulkopuiston niin sanottu kansallinen joulukuusi on upasti juhlavalaistu, mutta itse puusta ei paljon näy. (Kuvaaja: Wikimedia Commons)

Lapsuuteni joulukuuset olivat perinteisesti kotimaisia tukevaoksaisia latvakuusia, joihin oli helppo kiinnittää ”oikeita” kuusenkynttilöitä. Nykyään joulukuusimarkkinat ovat muuttuneet enemmän viljelykuusipainotteiseksi. Toisinaan muotoon leikatut puut ovat sen verran hento-oksaisia tai tuuheita, että paloturvallisempi vaihtoehto on käyttää kynttilöiden sijasta sähkökynttilöitä tai pieniä led-tuikkuja.

Suomessa viljeltyjä okakuusia pidetään oivallisina joulukuusina niille, jotka haluavat oksien kestävän myös elävien kynttilöiden painoa. Okakuusi on ollut myös Yhdysvaltojen presidenttien ”virallinen” ulkojoulukuusi lähes puolen vuosisadan ajan.

Okakuusi (Picea pungens), jota taksonista riippuen kutsutaan myös hopea- tai sinikuuseksi, voi saavuttaa yli 50 metrin pituuden. Puu kasvaa luontaisesti Kalliovuorilla parin-kolmen kilometrin korkeudessa Yhdysvaltojen eteläosista Kanadan Albertaan saakka. Okakuusi kestää hyvin pakkasta, ja puuta pidetään Pohjois-Amerikan ehkäpä parhaiten kuivuutta kestävänä kuusilajina.

Puu kasvaa nuorena kauniin kartiomaisesti, mutta vanhempana oksisto saattaa ränsistyä ja on usein kuivalatvainen. Okakuusen pari-kolmesenttiset siniharmaat neulaset ovat kuin terävän pistäviä okaita. Suomessa okakuusi on yksi suosituimpia koristekuusilajeja.

Okakuusen metsätaloudellinen merkitys ei ole suuri, joskin sitä on käytetty jonkin verran rakennus- ja kotitarvepuuna. Amerikan alkuperäiskansojen parissa neulasuuteella on hoidettu hengitystiesairauksia ja reumaattisia kipuja.

Presidenttien kuusikilpa

Amerikan presidentit ovat vajaat sadan vuoden ajan pystyttäneet Valkoisen talon ulkopuistoon isoja ”kansallisia joulukuusia” (National Christmas Tree). Ensimmäinen niistä, 15-metrinen balsamipihta, tuotiin presidentti Calvin Coolidgelle tämän kotiosavaltiosta Vermontista saakka. Presidentti Eisenhower pisti myöhemmin paremmaksi ja pystytti puistoonsa 20-metrisen engelmanninkuusen, sitten Nixon vielä neljä metriä sitäkin pidemmän okakuusen.

Jossain vaiheessa luonnonsuojelijat suivaantuivat katkottujen jättikuusien holtittomaan rahtaukseen pitkienkin matkojen takaa ja niiden valaisemiseen kuluvaan huimaan energiahukkaan. Niinpä 1973 päätettiin säästää luontoa ja istuttaa pihalle elävä okakuusi, jota valaistiin energiakriisin takia vain muutaman tunnin ajan illassa. Se kuitenkin kuoli, samoin useat sitä seuranneet puut.

Kuolinsyyksi on esitetty juuristovaurioita ja ilmastoa, mutta myös tuhansia kuumottavia jouluvaloja on pidetty osasyyllisenä. George W. Bush sai myöhemmin poliittisia pisteitä vaihdattamalla hehkulamput sähköä säästäviksi ledvaloiksi.

Suomen presidentti on tavan mukaan saanut joulukuusensa metsäylioppilailta. Kuusi on kotimainen metsäkuusi, tavallisesti alle nelimetrinen. Amerikassa kaikki on vanhan sanonnan mukaan suurempaa, ja Donald Trumpin sisäkuusi, Pohjois-Carolinasta tuotu virginianpihta, on tiettävästi pari metriä pidempi. Sen lisäksi Valkoisessa talossa on ainakin kolmisenkymmentä muuta punaisten koristeiden peittämää kuusta.

Trumpin pariskunta sytytti jouluvalot hiljattain myös Valkoisen talon pihalla kasvavaan kansalliseen joulukuuseen. Puu on edelleenkin okakuusi, joskin puulajia on lähes mahdotonta tunnistaa sitä peittävän valo- ja koristemeren alta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat