Puukaupan haamurajat paukkuvat ympäri Suomen

Nopeimmin ovat nousseet ensiharvennusleimikoiden kantohinnat.

Hurjista ensiharvennushinnoista kiirii tietoja eri puolilta Suomea. Kuva: Sami Karppinen (Kuvaaja: Sami Karppinen)
Hurjista ensiharvennushinnoista kiirii tietoja eri puolilta Suomea. Kuva: Sami Karppinen (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Sekä kuitu- ja tukkipuusta on viime viikkoina tarjottu ennätyksellisiä hintoja. Esittelimme viime viikolla Metsälehden verkkosivuilla kovan ostotarjouksen noin 600 kuutiometrin harvennusleimikosta Etelä-Savossa.

”En suoraan sanoen osannut odottaa tällaisia hintoja”, nimettömänä pysyttelevä metsänomistaja kertoo. Eikä ihme, 43 euroon kipuava kantohinta harvennusleimikon koivukuitupuulle tai 75 euron tarjous saman leimikon kuusitukeista ovat jotain, mihin puukaupan konkarikaan ei ole tottunut. Lisää kaupasta sivulla 54.

Myös lappilainen metsänomistaja yllättyi, kun yhteismetsän ison leimikon hintatarjoukset avattiin: 80 euroa on kova tarjous lappilaisesta havutukista.

”Valitettavasti omat kalikat on myyty muutama vuosi sitten”, hän harmittelee.

Pohjois-Savossa jyrkimmin on kohonnut ensiharvennuksilta korjattavan puun hinta. Päätehakkuillakin ennätykset paukkuvat kalakukkojen kotikonnuilla.

Hurjista ensiharvennushinnoista kiirii tietoja myös Keski-Suomesta ja Pohjois-Karjalasta, joissa kuitupuulle kerrotaan maksetun jopa 40 euron kantohintoja. Näitä tietoja emme saaneet vahvistettua.

Hintatiedot on kerätty toukokuun viimeisellä viikolla. Näkemykset hintarallin jatkosta vaihtelevat. Erityisesti energiapuun ostajien on eri tahoilla nähty jarruttavan kaupankäyntiään, mikä kertoo siitä, että ensi talven lämmityspuut olisi pääosin saatu hankittua.

Tukki- ja kuitupuun ostajat olivat edelleen pääosin ostolaidalla. Tosin Keski-Suomessa on viitteitä, että Harvestia ja Versowood olisivat jarruttamassa ostojaan.

Isojen yhtiöiden hintatakuuehtojen jaksotukset ovat normaaleina vuosina jäädyttäneet puukauppaa kesäkuussa. Näinä päivinä nähdään, eletäänkö nyt normaalia puukauppavuotta.

Kommentit (1)

  1. Hienoa kuulla asiantuntijan näkemys, että puuta riittää. Metsät kasvavat ja kasvavat sitä paremmin, mitä paremmin niitä hoidetaan.

    Talousmetsät ovat myös jo lähtökohtaisesti parasta metsäluonnon ja sen monimuotoisuuden sekä metsämaiseman uudistamista, kehitystä ja vaalimista.

    Taimesta upeat ja uljaat hongat, komeat kuuset ja suuret koivutkin ovat kasvaneet. Hoidetut talousmetsät ovat myös parhaita marjamaita ja mahdollistavat monipuolisen metsäluonnon ja metsäluonnossa liikkumisenkin!

Puukauppa Puukauppa