Omassa työssään Metsähallituksen metsuri Satu Saarelainen etenee hehtaari kerrallaan. Kerran kuussa mittakaava kuitenkin muuttuu. Saarelainen valittiin Metsähallituksen hallitukseen huhtikuun alusta. Hallitus kokoontuu noin kuukauden välein. Kokouksissa pohdittavana ovat yksittäisten kuvioiden sijaan kaikki valtion maat ja metsät.
Hallitus ohjaa ja valvoo koko Metsähallituksen toimintaa. Sen hallinnon alla ovat talousmetsien lisäksi julkisen hallinnon, eräpuolen, kiinteistökehityksen sekä luontopuolen toiminta.
”Omistajaohjaus määrittelee, mitä omistaja haluaa, ja strategia sen toteuttamiseen hyväksytään tuolla hallituksessa”, Saarelainen kertoo.
Hallituksen nimittää valtioneuvosto maa- ja metsätalousministeriön esityksestä. Saarelainen edustaa Metsähallituksen henkilöstöä. Hän pääsi mukaan, koska on metsurien pääluottamusmies Metsähallituksessa jo toista kautta.
Talon sisällä on ammattiliittojen kesken sovittu, että hallitusvuoro kiertää henkilöstöryhmittäin. Edellinen kolmivuotiskausi oli Ammattiliitto Prolla. Nyt oli Teollisuusliiton vuoro saada edustaja hallitukseen.
”Toivoisin, että pystyisin olemaan niin sanottu kuuma linja henkilöstön ja hallituksen jäsenten välillä. Aina, jos on jotain ajankohtaista, pystyisin ja osaisin tuoda siihen henkilöstön näkökulman.”
Omistajan tavoitteiden toteuttaja
Saarelainen on tehnyt metsurin töitä kaksikymmentä vuotta. Hänet vakinaistettiin Metsähallitukselle vuonna 2011. Tätä ennen hän urakoi valtion metsissä kausityöläisenä.
Parissa vuosikymmenessä omien metsurien määrä valtion mailla on kutistunut useammasta sadasta alle sataan. Nykyään merkittävä osa metsänhoitotöistä ulkoistetaan. Saarelaisen on tarkoitus jatkaa sahan kahvoissa eläkeikään asti, mikäli terveys vain sallii. Metsurin ammattiin hänet toi ulkoilmatyö.
”Metsurin töissä saa kokea kaikki neljä upeaa vuodenaikaa”, Saarelainen summaa.
Valtion metsien käyttöä linjaa eduskunta. Saarelainen on ehtinyt hoitaa Metsähallituksen metsiä usean eri Suomen hallituksen aikana. Suuria muutoksia käytännön metsänhoitotöissä ei ole tapahtunut.
Vuosina 2024–2027 Metsähallituksen toiminnan pääperiaatteeksi vahvistettiin edelleen valtion maiden ja vesien kestävä käyttö, hoito ja suojelu. Tavoitteissa korostuvat luonnon monimuotoisuus, ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja sen hillintä sekä taloudellinen hyöty ja uusituvan energian tuotanto valtion mailla.
Myös virtavesien kunnostukseen on päätetty panostaa toden teolla. Näiden tavoitteiden toteutumista Saarelainen on Metsähallituksen hallituksen jäsenenä tukemassa.
Suojelua ja euroja
Valtion metsien hoidossa näkyvät niin talous- kuin suojelupuolen tulostavoitteet. Ennen Metsähallituksen hallituksen jäsenyyttään Saarelainen ehti olla yhden kauden valtion talousmetsiä hallinnoivan Metsähallitus Metsätalous Oy:n hallituksessa. Tuolloin seurattiin tarkasti muun muassa vanhojen metsien kriteerien valmistelua.
Kysymyksen, onko valtion metsien rooli nykyään enemmän suojelullinen vai taloudellinen, Saarelainen kuittaa sillä, että omistajaohjaus sen määrittelee.
”Intressijoukko on monitahoinen, mitä valtion metsiltä halutaan. Minulla se näkyy monipuolisena työnkuvana”, Saarelainen kertoo.
Raivuun ja istutuksen lisäksi hänen tehtäviään ovat muun muassa ennallistamistyöt, säästöpuuryhmien poltto, perinneympäristöjen kunnostus sekä kulttuurikohteiden kuten tervahautojen ympäristön hoitotoimet.
”Nyt odotan mielenkiinnolla, sattuuko meidän alueellemme niitä virtavesien kunnostuksia.”
Metsien hoitotöissä tavoitteiden yhteensovittaminen näkyy esimerkiksi lehtipuusekoituksen lisäämisenä, sekapuutaimikoiden istutuksena sekä raitojen, pihlajien ja pajujen säästämisenä pölyttäjille. Saarelainen näkee, että Metsähallituksen metsissä on jo pitkään tehty monia monimuotosuutta edistäviä hoitotoimia, joita yritykset ovat viime vuosina lanseeranneet uutena.
”Olen ylpeä omasta ammattitaidostani. Teen aina parhaimman tiedon mukaan työni. Sillä pystyn varmistamaan sen, että luon optimaaliset olosuhteet metsän kasvulle luontoarvot huomioiden.”
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään