Päijät-Häme erottuu koivutukin hinnoissa muusta maasta. Toukokuun puolivälissä metsänhoitoyhdistys Päijät-Hämeen alueella koivutukin keskihinta uudistushakkuulla oli 79 euroa kuutiolta. Se on lähes kymmenen euroa kuutiolta enemmän kuin Luonnonvarakeskuksen tilastoiman koivutukin kuutiohinta Etelä-Suomessa vastaavana aikana.
”Kun on oikein hyvä koivutukkivaltainen kohde, koivutukin hinta on noussut havutukin päälle. Tänä vuonna korkein hinta koivutukille on ollut 87 euroa kuutiolta”, paljastaa Päijät-Hämeen metsänhoitoyhdistyksen johtaja Jari Yli-Talonen.
Koivutukin hinnat ovat olleet jatkuvassa nousussa viimeiset kolme vuotta. Tällä hetkellä 80 euroa ja sitä ylittävät hinnat ovat yhdistyksen alueella normaaleja kuutiohintoja koivutukille.
Yli-Talonen on syystäkin tyytyväinen. Koivutukin hinta alueella on viimein samaa luokkaa tai jopa parempaa kuin havutukin. Ollaan päästy takaisin samaan tilanteeseen kuin 1990-luvun lopussa Yli-Talosen tultua yhdistykseen töihin.
Vientiin kelpasi kaikki
Koivutukin hintojen nousukiitoa selittää Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan. Koivutukin ja vanerin vienti Venäjältä Eurooppaan tyssäsi ja vanerin tuotanto maailmalla pieneni, mutta kysyntä säilyi. Esimerkiksi 90 prosenttia Puolan käyttämästä puusta oli tullut aikaisemmin Venäjältä. Tehtaat olisivat menneet kiinni, ellei korvaavaa koivutukkia olisi löytynyt muualta.
Metsänhoitoyhdistys Päijät-Häme oli oikeaan aikaan hereillä. Tästä Yli-Talonen kiittää kesken kuhan narraamisen saapunutta puhelua kesällä 2022. Tuttu soitti, koska ei ollut keksinyt, kuka muukaan voisi toimittaa Puolaan suuria määriä koivutukkia.
”Heinäkuisesta soitosta kesällä 2022 ilmeni, että koivutukista oli pula ja neuvottelut lähtivät liikkeelle”, Yli-Talonen kertoo.
Tuolloin Suomessa maksettiin koivutukista vielä vanhoja hintoja eli noin 50 euroa kuutiolta. Hintaeroa koivutukin ja havutukin välillä oli peräti 25 euroa.
Päijät-Hämeen metsänhoitoyhdistyksessä tehtiin strateginen päätös nostaa koivutukin hinta havutukin tasolle. Kilpailua lähdettiin hakemaan ulkomailta. Mukaan lähtivät kaikki eteläisen Suomen metsänhoitoyhdistykset.
Metsänomistajia kannustettiin hakkaamaan koivutukkia hankintana tienvarteen 80–90 euron kuutiohinnoin. Laatuvaatimuksia ei ollut. Riitti, että koivutukki oli riittävän järeää – Itämeren altaan laajuisessa koivutukkipulassa kaikki kelpasi. Jopa kuitupinoista onnistuttiin myymään järeimmät huonolaatuiset puut kovaan hintaan vientiin.
Näin saatiin pienistä eristä kasaan useita tuhansia kuutioita koivutukkia.
”Se, että metsänomistajia saatiin tekemään itse tien varteen useita tuhansia kuutioita koivutukkia, oli melkoinen yllätys.”
Kotimaiset ostajat joutuivat korottamaan hintoja
Parhaimmillaan Viron huutokaupoissa maksettiin koivutukkierästä 200 euroa kuutiolta. Hinnat kannustivat vientiin. Enimmillään Päijät-Hämeen metsänhoitoyhdistyksen välittämästä koivutukista puolet eli noin 7 500 kuutiota vuodessa meni kotimaan rajojen ulkopuolelle.
Kova kilpa pakotti kotimaiset koivutukin käyttäjät nostamaan hintojaan ja laskemaan laatuvaatimuksiaan. Vähitellen kotimaan hinnat nousivat järkevälle tasolle, ulkomaan hinnat tasoittuivat ja vienti loppui.
Viimeinen erä koivutukkia meni vientiin Päijät-Hämeen yhdistykseltä vuosi sitten kesäkuussa. Nyt huippuhinnat saadaan kotimaasta.
”Epäilen, että meillä on valtakunnan korkein koivutukin hinta. En usko, että ihan vastaaviin lukuihin muualla päästään. Tämä on luontaista koivualuetta”, Yli-Talonen arvioi.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään