Ladataan...
Kannoista parempi hinta kuin kuitupuusta – hakkuutähteillä tehtiin 110 000 euron tili
Leimikosta käytiin toinen tarjouskierros, jossa hakkuutähteiden hinta ratkaisi kaupat.
Tilaajille

Leimikosta käytiin toinen tarjouskierros, jossa hakkuutähteiden hinta ratkaisi kaupat.
Miten voi 10 000m3 kaupassa tulla 18 000m3 oksia ja kantoa? Kuulostaa nyt taas siltä, että ainespuun hintaa on piilotettu risuihin ja kantoihin.
Olen kuvitellut että kantojen nosto on jo taakse jäänyttä elämää, koska se on todellista metsämaan ryöstöviljelyä, siinä karkaa hiiltä ja ravinteita, monimuotoisuus vähenee, mutta surullista huomata että vielä 2020-luvulla tuota ympäristöllisesti vahingollista toimintaa edelleen jatketaan. Jos tuo hakkuualue on mukana jossain sertifikaatissa, niin miksi kantojen nosto siellä sitten tapahtuu?
Käpysonni, ilmeisesti suurten kaupunkien lämmittämiseen tarvitaan paljon puuta, kun kaasua, kivihiiltä ja turvetta pitää vähentää. Tarvitaan lisää ydin-, tuuli- ja aurinkovoimaa.
Esimerkiksi Helsingin kaupunki ei ollut valmistautunut ollenkaan fossiilisista polttoaineista luopumiseen, vaan kaukolämmön tuottamia voittoja käytettiin muihin kaupungin menojen kattamiseen, vaikka Helenin johto oli vihreillä.
Molemmat sertifikaatit sallivat kantojen korjuun, jotain rajoituksia on mm. pohjavesialueisiin liittyen.
Kantojen nostoa voi kai vastustaa samoilla perusteilla kuin hakkuita tai varsinkin avohakkuita. Uusiutuvaa tavaraa ne ovat siinä missä muukin osa puustosta. Kaikkia kantoja ei kuitenkaan ikinä nosteta paitsi pellonraivauksessa.