Kemeratukien käyttö vähentynyt

Viime vuosien työmääriin pääsy vaatii ponnisteluja, Metsäkeskuksesta arvioidaan.

Kemeratukien käyttö on vähentynyt alkuvuonna, Suomen metsäkeskuksesta kerrotaan. Tukia maksettiin tammi-huhtikuussa yhteensä 9,9 miljoonaa euroa, mikä on lähes viidenneksen vähemmän kuin viime vuonna vastaavalla jaksolla.

Etenkin nuorten metsien ja suometsien tukien käyttö on vähentynyt: taimikon varhaishoitoon ja ilman pienpuun korjuuta tehtyihin nuoren metsän hoitotöihin maksetut tuet ovat lähes puolittuneet edellisvuodesta. Sen sijaan metsäteiden tukien käyttö kasvanut edellisvuodesta, teiden kunnostukseen on maksettu tukea puolitoista kertaa enemmän kuin viime vuoden tammi-huhtikuussa.

Kehitys vaihtelee eri puolilla maata. Tukien maksut ovat nousseet Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa ja Lapissa, muualla on tultu alaspäin. Suurinta lasku on ollut Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla, Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa.

”Huolestuttavinta on, että uusienkin nuoren metsän töiden suunnittelu on lähes puolittunut edellisvuodesta. Vaatii siis ponnisteluja päästä viime vuosien työmääriin metsänhoidossa, ja silloinkin tukivaroja jäisi käyttämättä noin 10 miljoonaa euroa”, hankehallinnon asiantuntija Yrjö Niskanen Metsäkeskuksesta kertoo.

Kemeratukea on myönnetty tällä vuodelle liki 59 miljoonaa euroa, eli käyttämättä on vielä 49 miljoonaa euroa. Viime vuonna tukia maksettiin 50 miljoonaa euroa.

Ympäristötukea viime vuoden hankkeisiin

Luonnonhoitoon tukea – ympäristötukea ja luonnonhoitohankkeiden tukea – on haettu innokkaasti. Tukia oli maksettu huhtikuun loppuun mennessä 2,2 miljoonaa euroa, mikä on viidenneksen enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Etenkin ympäristötukien käyttö on lisääntynyt. Alkuvuoden aikana maksetut tuet – noin 2 miljoonaa euroa – ovat kohdistuneet pääosin viime vuoden lopulla valmisteltuihin kohteisiin.

Luonnonhoitohankkeille tukea on maksettu alkuvuonna vasta 160 000 euroa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito