Kuutio sähköistää puukauppaa

Verkkopalvelu Kuutio haluaa tehdä metsänomistajasta todellisen päättäjän.

Suomen Puukauppa Oy:n toimitusjohtajan Aku Mäkelän mukaan uuden palvelun etuna on käytön helppous ja yksinkertaisuus.
Suomen Puukauppa Oy:n toimitusjohtajan Aku Mäkelän mukaan uuden palvelun etuna on käytön helppous ja yksinkertaisuus.

Kaikille avoin sähköinen puukauppapaikka Kuutio on avautunut metsänomistajien käyttöön. Merkittävimpien puunmyyjien ja -ostajien yhteisponnistuksessa on toukokuun alusta lähtien tehty jo muun muassa metsänhoitoyhdistysten valtakirjakauppaa.

Kuutiota hallinnoivan Suomen Puukauppa Oy:n toimitusjohtaja Aku Mäkelä lupaa, että yksityiset metsänomistajat pääsevät toukokuun puolessa välissä käyttämään uutta verkkopalvelua.

”Kuutiossa on mukana jo nyt noin 90 prosenttia kotimaisesta ostovolyymista. Metsänomistaja löytää siis käytännössä kaikki puunostajat ja palveluntarjoajat yhdestä paikasta.”

Mäkelän mukaan vastaavanlaajuista ja kaikille avointa metsäalan verkkopalvelua ei ole vielä missään.

”Tämä on metsänomistajille maksuton ja helpoin tapa löytää puunostajat ja -välittäjät, kilpailuttaa heidät ja myydä puut.”

Lisää tekijöitä uuteen palveluun

Kuution kehitystyössä on hyödynnetty metsänhoitoyhdistysten ja MTK:n kehittämän Puumarkkinat.fi-palvelun kokemuksia. Palvelun kautta välitettiin pelkästään metsänhoitoyhdistysten valtakirjakauppoja.

Nyt Puumarkkinat.fi:n palvelut on siirretty Kuutioon, mukaan on tullut lisää alan merkittäviä toimijoita ja palvelu on avautumassa myös metsänomistajille.

Kuution tärkein piirre Mäkelän mukaan on saada puukaupat kilpailun piiriin. Kaupankäynnin joustavuus ja läpinäkyvyys parantaa markkinan toimintaa, metsänomistaja saa puulleen oikean hinnan ja puukauppaa käydään enemmän. Tästä hyötyy myös vauhdilla kasvava kotimainen metsäteollisuus.

Tarkkaa määrällistä tavoitetta Kuution käytölle Mäkelä ei halua asettaa.

”Vuosikymmenen loppuun mennessä Kuution kautta tehdään merkittävä osa puukaupoista. Luonnollisesti tavoitteena on, että Kuutiossa tehdään enemmän kauppaa kuin nykyisessä Puumarkkinat.fi-sovelluksessa.”

Peruslogiikka ei muutu

Kuution avautumisesta huolimatta puukauppa ei ole muuttumassa kovinkaan paljon entisestään. Puuta ei voi edelleenkään kaupata sähköisesti samaan tapaan kuin esimerkiksi tavanomaisissa verkkokaupoissa ostetaan ja myydään tavaraa.

Kuutio helpottaa lähinnä metsänomistajien tarjouspyyntöjen tekemistä ja yhteydenpitoa puunostajiin ja muihin palveluntarjoajiin. Metsänomistaja voi yhdellä napin painalluksella lähettää tarjous- tai yhteydenottopyyntönsä kymmenille alueella toimiville palveluntarjoajille.

Kaupankäynti sovitaan kuitenkin entiseen tapaan, ei Kuution sähköisessä järjestelmässä, joten puukaupan peruslogiikka ei muutu.

Edelleen kuviossa on siis puukauppasopimuksen tekeminen, hakkuunjälkeinen loppumittaus, puunmyyntitulojen tilitys ja tarvittaessa metsässä käynti.

”Juridisesti Kuutio ja Suomen Puukauppa Oy eivät ole kaupan osapuolia, eli itse kauppa tehdään Kuution ulkopuolella. Kuutio on myyjän ja ostajien kohtaamispaikka”, Mäkelä kuvaa uuden verkkopalvelun luonnetta.

Palvelut napin takana

Sinänsä Kuution käyttäminen on tehty metsänomistajille mahdollisimman yksinkertaiseksi. Palvelu toimii kaikilla päätelaitteilla, tietokoneen lisäksi myös tabletilla ja kännykällä.

Aluksi metsänomistaja kirjautuu palveluun vahvalla tunnistautumisella, esimerkiksi pankkitunnuksilla. Tämän jälkeen metsänomistaja voi luoda itselleen käyttäjätunnuksen ja salasanan, jolloin pankkitunnistautumista ei jatkossa enää tarvita.

Käyttäjä voi myös yhdellä napinpainalluksella tuoda omat metsävaratietonsa Kuutioon, jonka jälkeen palvelussa näkyy Metsään.fi-palvelustakin tuttu ajantasainen metsävaratieto omista metsäomistuksista.

Kuution markkinoille tuoma lisäarvo on se, että metsänomistaja voi samalla kertaa lähettää yhteydenotto- tai tarjouspyynnön vaikkapa kaikille alueen palveluntarjoajille. Kuution myötä perinteinen sähköposti- ja puhelinrumba jää historiaan.

Vastaavasti palveluntarjoajat lähettävät tarjouksensa takaisin Kuutioon, jossa metsänomistaja pääsee tarkastelemaan niitä.

Suomen Puukauppa Oy:n hallinnoiman Kuution peruskäyttö on metsänomistajille maksutonta, eli yhteydenotto- ja tarjouspyynnöt voi lähettää kustannuksetta. Sen sijaan muille käyttäjille Kuution palvelut maksavat.

Kuutio löytyy osoitteesta kuutio.fi.

Julkaistu Metsälehdessä 9/2017

Kommentit (1)

  1. Periaatteessa oikeaan suuntaan menee, mutt aihmettlen etta kauppaa ei sitten voi kyuitenkaan vieda loppuun kuutiossa vaan sopimukset tehdaan edelleen paperille. Sinansa olisi voinut odottaa etta kauppapaikka hyodyntaisi nettikaupasta saatuja kokemuksia. Viikon olen odottanut tarjouksia kuution kautta , mutta hiljaista nayttaa olevan. Harmi vaan etta en edes tieda onko kukaan lukenut tarjouspyyntoani, kun sitakaan tietoa ei le saatavissa……Ajatus on sinansa erinomainen, mutta onkohan toteutus sitten jaanyt puolitiehen? ei ole kukaan viela julkistanut kauppamaaria kuution kautta eli onko siella jo tehty kauppaa? Markkinapaikkahan on ollut jo auki pari viikkoa

Puukauppa Puukauppa