Kuution rooli kasvaa puukaupassa – tänä vuonna palvelun kautta myydään liki 10 miljoonaa kuutiota

Elokuussa jopa 40 prosenttia yksityismetsistä myytävistä puista välitettiin Kuution sähköisen puukauppapaikan kautta.

Viime vuonna Kuutiossa välitettiin lähes viidennes yksityismetsien puusta, toimitusjohtaja Aku Mäkelä kertoo. (Kuva: Else Kyhälä)
Viime vuonna Kuutiossa välitettiin lähes viidennes yksityismetsien puusta, toimitusjohtaja Aku Mäkelä kertoo. (Kuva: Else Kyhälä)

Sähköisen puukauppapaikka Kuution osuus yksityismetsistä myydystä puusta on kasvussa.

”Viime vuonna Kuutiossa välitettiin vajaa viidennes yksityismetsien puusta. Tänä vuonna osuutemme on noussut neljännekseen. Elokuussa osuus kohosi 40 prosenttiin”, kertoo Kuution toimitusjohtaja Aku Mäkelä.

Hän arvioi, että Kuution kautta myydään tänä vuonna lähes kymmenen miljoonaa kuutiometriä puuta. Vuodesta 2022 määrä on kaksinkertaistunut.

Silti Kuutiolla on edelleen kasvunvaraa. Kolmannes metsänhoitoyhdistyksistä ei käytä järjestelmää. Myöskään metsäyhtiöille suoraan puunsa myyvät eivät useinkaan vertaile eri ostajien tarjouksia.

Ensimmäinen lajissaan

Kuutio on puuta myyvien ja ostavien yhdessä kehittämä sähköinen puukauppapaikka – Mäkelän mukaan maailman ensimmäinen lajissaan.

Kuutio on tarkoitettu työkaluksi leimikoiden kilpailuttamiseen. Metsänomistajat tai heidän valtuuttamansa toimijat vievät myyntikohteet Kuutioon, ja ostajat tekevät niistä hintatarjoukset. Leimikkotiedot muodostetaan Suomen metsäkeskuksen metsävaratiedon tai sähköisen metsäsuunnitelman perusteella.

Tämän jälkeen Kuutio tekee puutavaralajeittain koosteen tarjotuista kantohinnoista ja myyjä tai asiamies valitsee mieleisensä kauppakumppanin – tai jättää kaupan tekemättä, jos tarjoukset eivät tyydytä. 

Kaksi kolmasosaa Kuutioon viedyistä leimikoista on metsänhoitoyhdistysten ja muiden metsäpalveluiden tarjoajien välittämiä. Metsänomistajien omatoimisesti Kuutioon viemien leimikoiden osuus on kuitenkin kasvanut jo kolmannekseen.

”Ilman Kuutiota metsänomistajien olisi vaikea tavoittaa kaikki alueen puunostajat”, Mäkelä vakuuttaa.

Kaikkiaan noin 150 puunostajaa käyttää Kuutiota.

Selkeyttä kilpailutukseen

Metsänhoitoyhdistys Päijänteen johtajan Petri Takalonmukaan Kuutio selkeyttää yhdistyksen oman puunkorjuupalvelun roolia leimikoiden kilpailutuksessa.

”Lisäksi metsäasiantuntijoidemme aikaa säästyy. Kuutio toimii osana metsätietojärjestelmäämme, joten tarjouspyyntöjen tekeminen on vaivatonta.”

Takalo kuuluu Kuution hallitukseen. Isoista metsänhoitoyhdistyksistä esimerkiksi Pohjois-Savo ei käytä Kuutiota.

”Tietojärjestelmiemme yhteensopimattomuus jarrutti pitkään Kuution käyttöönottoa. Toisaalta osa alueemme puun-ostajista ei käytä Kuutiota, joten emme saisi siitä täyttä hyötyä”, sanoo yhdistyksen johtaja Pekka Sahlman.

UPM:n yksityismetsien puukaupasta vastaavan johtajan Janne Kiiliäisen mukaan Kuutio yhdenmukaistaa metsänhoitoyhdistysten valtakirjakauppoja sekä yksityisten metsänomistajien tekemiä tarjouspyyntöjä ja helpottaa niiden käsittelyä. Myös Kiiliäinen on Kuution hallituksessa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa