Moderni kylä keskelle metsää

Älykylän kehittelijä Juri Laurila soutaa vastavirtaan.

Juri Laurila uskoo, että energiaomavarainen älykylä voisi olla ratkaisu maaseudulla asumisen kalleuteen. (Kuvaaja: Juha Ollila)
Juri Laurila uskoo, että energiaomavarainen älykylä voisi olla ratkaisu maaseudulla asumisen kalleuteen. (Kuvaaja: Juha Ollila)

Ihmiset muuttavat joukolla kaupunkeihin, mutta Juri Laurilan mielestä on tärkeää asuttaa uudelleen maaseutua. Ihmisiä tarvitaan myös kaupunkien ulkopuolella, eivätkä kaikki halua asua nykyisenkaltaisessa kaupunkiympäristössä.

Rovaniemeläinen metsätalousinsinööri työskenteli pitkään tiedottajana Metsähallituksessa. Järjestötoiminta ja työ ovat vieneet hänet mukaan Lapin aluekehitystyöhön, mikä on opettanut, että maaseudulle ei ole helppoa löytää uutta elinvoimaa, ainakaan vanhoilla keinoilla.

”Yhdessä kauniissa kokouksessa totesin mielessäni, että täytyy tehdä jotain isompaa, jotain ihan uutta. Silloin keksin älykylän.”

Haja-asutusalueella asuminen on kallista, joten energiaomavarainen älykylä voisi olla ratkaisu.

Ajatus ei jättänyt rauhaan, ja Laurila ryhtyi kehittämään ideaa. Aluksi älykylä täytti illat ja viikonloput, mutta pian se vaihtui päätoimiseksi yrittäjyydeksi.

Paljon omasta takaa

Sodankylän kunta innostui yhteistyöstä. Paikkakunnalla sekä kaivosteollisuudella että matkailulla on hyvät näkymät, minkä vuoksi myös asuntoja tarvitaan lisää.

Älykylään voisi esimerkiksi muuttaa perhe, jossa toinen puolisoista työskentelee kaivoksessa ja toinen älykylän palveluissa tai vaikkapa maan alla led-valoilla valaistussa kasvihuoneessa.

Älykylä olisi luontevasti biotaloutta. Rakennukset tehtäisiin puusta, ja puu olisi myös osa kylän energiapalettia. Varsinkin Lapissa luontomatkailu sopii hyvin älykylän palveluihin.

Kanto kaskessa

Pari viikkoa sitten suunnitelmiin tuli mutka, kun Sodankylän kunnanhallitus päätti äänin 4–3 olla hakematta EU:n Leader-hanketta pilotin jatkokehittelyyn.

”Olihan se pettymys”, myöntää Laurila. Hän ei aio antaa periksi, keskustelut jatkuvat. Siihen kannustaa myös mielenkiinto, jota yliopistoissa, yrityksissä ja maakuntaliitossa on osoitettu uudenlaista kylähanketta kohtaan.

Ihan helppoa ei kuitenkaan ole esitellä ideaa, jota ei vielä missään ole olemassa.

”Aluksi ajatus tuntui itsestäkin utopistiselta, mutta siihen alkoi nopeasti tulla järkeä.”

Julkaistu Metsälehdessä 4/2018

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat