Metsänhoito | Huonoon männikköön ensiharvennus ajoissa

Heikkolaatuisen ja tiheydeltään vaihtelevan männikön ensiharvennuksessa poistettavat puut kannattaa valita huolellisesti.

Heikkolaatuisenkin männikön yleisilme kohenee usein hämmästyttävän paljon   tehdyn ensiharvennuksen tuloksena. (Kuva: Sami Karppinen)
Heikkolaatuisenkin männikön yleisilme kohenee usein hämmästyttävän paljon tehdyn ensiharvennuksen tuloksena. (Kuva: Sami Karppinen)
Ladataan...

Kommentit (1)

  1. ”Palvelualuepäällikkö Kalle Vanhatalo Tapiosta muistuttaa, että voimakas harvennus myös lisää tuuli- ja lumituhojen riskiä männiköissä.”

    Tämä pitää paikkansa vain siinä tapauksessa, että metsä on ennen ensiharvennusta riukuuntunut eli honteloitunut ja kadottanut kunnon latvansa ylitiheydessä.

    Jos ensihavennus tehdään aikaisin, kun puissa on vielä täydet tai lähes täydet latvustot, kasvu vain kiihtyy EH:n jälkeen, kun valtapuut saavat lisää tilaa ja väljennys on pakko tehdä max 10 v sisällä, jos ei haluta uutta riukuuntumisjaksoa ja kasvun taantumista.

    Jos tarkastellaan ahkerasti latvustojen ulkonäön lisäksi kasvulustoja metsikön käsittelyhistoria tuntien, em asiat tulevat nopeasti hyvin selväksi.

    Puiden kasvupotentiaalista saa käsityksen, kun tarkastelee ojan tai tien penkalla ilman liikaa kilpailua kasvavan nuoren puun ilmiömäistä kehittymistä tukkipuuksi jo alle 20 vuodessa. Tiehyden optimoinnilla lähes sama on saavutettavissa myös metsikössä, jos maaperä ilmavuudesta, ojituksesta ja oikeasta tiheudestä on huolehdittu.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat