Mihin suuntaan kurssi kääntyy?

Metsäalan näkymissä on nyt paljon kysymyksiä, joihin ei ole selvää vastausta, arvioi Luken tutkija Jari Viitanen.

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Jari Viitanen seuraa metsäalan lopputuote- ja puumarkkinoita ja suhdanteita. (Kuvaaja: Miska Korpelainen)
Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Jari Viitanen seuraa metsäalan lopputuote- ja puumarkkinoita ja suhdanteita. (Kuvaaja: Miska Korpelainen)

Alkuvuotta ovat leimanneet huonot korjuuolot, lakot ja koronavirus. Millä on suurin vaikutus metsäalaan?

Listasta puuttuu vielä se, että maailmanmarkkinat eivät vedä. Siinä mielessä metsäteollisuuden tuotantomääriä laskeneet lakot ja huonot korjuuolosuhteet tulivat sopivaan suhdannesaumaan. Pitää myös muistaa, että Keski-Euroopasta tulee myrsky- ja hyönteistuhopuiden vuoksi paljon sahatavaraa markkinoille tänäkin vuonna. Nyt on yhtä aikaa hirveän paljon kysymyksiä, joihin ei ole selviä vastauksia.

Kuinka suuri uhka koronavirus on taloudelle?

Koronaviruksen lopullista vaikutusta maailmantalouteen ei vielä tiedetä. Jos viruksen vaikutukset lähtevät kunnolla vyörymään maailmalla, muiden asioiden ennustaminen on turhaa ainakin hetkellisesti.

Missä metsäalan suunta määräytyy?

Kiinan lisäksi Euroopalla on väliä. Saksan talouskasvu on hiipunut, mikä vaikuttaa metsätuotteiden, kuten painopaperien ja pakkausmateriaalien, kysyntään. Iso-Britannian brexit-neuvotteluiden talousvaikutukset eivät ole vielä selvillä. Maailmantalouteen vaikuttaa myös Yhdysvaltojen presidentinvaalien tulos marraskuussa 2020.

Mikä vaikutus suhdanteilla on puukauppaan?

Tuotteiden kysyntä ei tuo tällä hetkellä suuria nousupaineita puunhintoihin. Toisaalta teollisuus on voinut ajaa aiemmissa hakkuissa kertyneitä puuvarastoja alas. Kelirikkoleimikoita on myös jouduttu hakkaamaan jo talvella, mikä voi näkyä puun kysynnässä.

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehti Makasiinissa 2/2020.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa