Klapilanssien kunkut

Japa 365 Pro ja Palax C750 Pro+ ovat tehokkaita klapikoneita, mutta hinta rajaa ne lähinnä ammattikäyttöön.

klapikone
Palax C 750 Pro ja Japa 365 Pro ovat ominaisuuksiltaan ja hinnaltaan ammattilaissarjan klapikoneita. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Tästä jopa ruotsalaiset ovat samaa mieltä: Suomessa tehdään maailman parhaita klapikoneita. Isoista konemerkeistä Hakki-Pilkkeellä, Japalla ja Palaxilla on sama omistaja. Niiden tärkein kilpailija on niin ikään suomalaisomisteinen Pilkemaster.

Metsälehti Makasiini kokeili kahta ammattikäyttöön tarkoitettua klapikonetta, Japa 365 Pro -mallia ja Palaxin C750 Pro+ -mallia.

Molemmat ovat saatavilla traktorikäyttöisinä ja sähkömoottorilla varustettuina sekä lisäksi yhdistelmäversiona. Japasta on tarjolla myös hinattava, 365 Pro Road -malli, joka sopii kiertävälle klapintekijälle tai kimppakoneeksi. Metsälehden kokeilussa käytettiin traktorikäytöllä ja sähkömoottorilla varustettuja klapikoneita sähkövirralla.

Japa 365 Pro painaa 580–1 100 kiloa ja Palax 810–930 kiloa eikä koneita – Japan Pro Road -malli pois lukien – voi siirtää ilman traktoria. Tämän kokoluokan koneet sijoitetaan usein pysyvälle työasemalle, mutta silloinkin traktoria tarvitaan rankojen tuomiseksi koneen äärelle.

Koneiden tehokas käyttö edellyttää tukkipöytää, jonne rangat tuodaan kuormaimella ja siirretään klapikoneen kuljetinhihnalle. Palaxin tukkipöytien verottomat hinnat alkavat 710 eurosta. Japan tukkipöytä maksaa muutaman kympin enemmän.

Sirkkeli voittaa ketjusahan

Palax on pykälää Japaa järeämpi kone. Sen veroton hinta on 14 000 euroa ja Japan noin kymppitonnin. Neljän tonnin lisähinnalla saa tehokkaamman koneen. Hintojen puolesta koneet sopivat ammattikäyttöön.

Palax katkaisee rangat kovapalasirkkelin terällä. Japassa on 15-tuumaisella laipalla varustettu ketjusaha. Sirkkeliterä on tunnottoman nopea alle 20-senttisissä puissa. Hieman hitaampi ketjusaha sopii järeämpien puiden katkontaan.

Molemmissa koneissa katkaisuterää ja rangan kuljetinhihnaa hallitaan yhdellä vivulla. ”Vipu alas” painaa katkaisuterää alaspäin, ”vipu sivuun” liikuttaa kuljetinta – ei voisi olla helpompaa.

Halkaisuterän korkeutta säädetään molemmissa koneissa hydraulisesti. Vakiovarusteena on puun neljään osaa halkova kaksisakarainen halkaisuterä. Lisävarusteeksi saa kuuteen- tai kahdeksaan osaan halkovat terät, joilla isotkin pölkyt pilkkoutuvat saunan pesään sopiviksi.

Molemmissa koneissa pölkkyjen katkaisupituus säädetään siirtämällä rungot pysäyttävää takavastetta. Palaxissa vasteen säätämiseksi avattavat mutterit ovat hankalassa paikassa.

Japalla muskelia halkaisusylinterissä

Palaxin käyttöönottaminen tuntui helpommalta kuin Japan, jossa muun muassa ketjusahan oikea painottaminen vaati totuttelua.

Pölkkyjen halkominen sujui molemmilla jouhevasti. Halkomakouruun putoavat pölkyt kääntyivät harvoin poikittain. Kääntymistä vähentää se, että sahaukseen tulevan rangan pysäyttävä takavaste vetäytyy koneissa katkaisun hetkellä, joten pölkky putoaa vapaasti.

Halkaisusylinteri lähtee automaattisesti katkaisun jälkeen liikkeelle. Sylinteri voidaan käynnistää myös erillisellä vivulla, mikä on tarpeen rangan viimeisten pölkkyjen halkomisessa.

Seitsemän tonnin työntövoimallaan Japan halkaisusylinteri rutisti jopa poikittain olevat pölkyt läpi halkaisuteristä. Koneella voi tehdä enimmillään 36-senttisiä puita, niistä kiharimmatkin halkeavat ongelmitta.

Palaxin halkaisusylinterin työntövoima on kuusi tonnia. Koneeseen mahtuu läpimitaltaan alle 30 sentin runkoja, paksuimpien pölkkyjen pilkkomisessa työntövoima oli välillä koetuksella.

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehti Makasiinissa 2/2020

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat