Monipuolisuus on koneyrittäjän turva

Puunkorjuussa suhdanteet vaihtelevat nopeasti. Siksi investoinneissa on pidettävä järki mukana, muistuttaa Matti Järvinen.

Matti Järvinen aloitti puunkorjuu-urakoinnin tasan 50 vuotta sitten maataloustraktorilla, reellä ja vinssillä. Ensimmäinen varsinainen metsäkone, kuusipyöräinen Lokomo 909, yritykseen tuli vuonna 1976. Matin poika Jarkko vastaa tänä päivänä yrityksen operatiivisesta toiminnasta. (Kuvaaja: Sami Karppinen)
Matti Järvinen aloitti puunkorjuu-urakoinnin tasan 50 vuotta sitten maataloustraktorilla, reellä ja vinssillä. Ensimmäinen varsinainen metsäkone, kuusipyöräinen Lokomo 909, yritykseen tuli vuonna 1976. Matin poika Jarkko vastaa tänä päivänä yrityksen operatiivisesta toiminnasta. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Viisi vuosikymmentä puunkorjuuta tiivistyy pysäyttävällä tavalla Jyväskylän Kuikassa kylätalon pihaan parkkeerattujen ajokoneiden olemukseen. Koneurakointi Järvisen yrittäjä Matti Järvinen aloitti puunkorjuu-urakoinnin marraskuussa tasan viisikymmentä vuotta sitten maataloustraktorin, reen sekä vinssin yhdistelmällä.

”Kuormaan mahtui kolme kuutiota puuta. Tähän uuteen John Deeren 1210:n levitettävään kuormatilaan puuta menee parikymmentä kuutiota. Painoeroa koneilla on yli 20 tonnia”, Järvinen kuvailee.

Koneurakointi Järvinen Ky juhlisti 50-vuotista taivaltaan viime perjantaina Kuikassa. Puunkorjuu on edelleen yksi yrityksen tukijaloista maanrakennuksen sekä maa- ja metsätalouden rinnalla.

”Monipuolisuus on vahvuutemme. Pystymme palvelemaan kattavasti ja turvaamaan henkilöstön työllisyyden myös silloin, kun puunkorjuussa on hiljaisempaa”, Matin poika Jarkko Järvinen kertoo. Hän vastaa nykyään yrityksen operatiivisesta toiminnasta.

”Moniosaajat elinehto”

Puunkorjuussa Järvisillä on tänä päivänä kaksi hakkuu- ja kolme ajokonetta. Kun monet alan yritykset ovat kehittäneet toimintaa alueyrittäjyyteen ja pitkiin yhden asiakkaan sopimuksiin pohjautuen, ovat Järviset kulkeneet osin vastavirtaan.

”Teemme töitä enemmän freelancer-pohjalta. Meillä on useita asiakkaita ja neuvottelemme urakointitaksat usein tapauskohtaisesti. UPM:n ja Metsähallituksen lisäksi teemme töitä muun muassa metsäpalveluyrityksille ja sähköyhtiöille”, Jarkko Järvinen kertoo.

Malli teettää yrittäjällä enemmän työtä, mutta toisaalta asiakkaiden tarpeisiin on mahdollista reagoida nopeasti, jolloin taksoistakin voi löytyä paremmin neuvotteluvaraa.

”Nollatuloksella tätä hommaa ei kannata tehdä, vaan matematiikka on pidettävä aina mielessä. Edesmennyt Pirkko-vaimoni oli vahva talousosaaja, joka huolehti pitkään talousasioistamme ja oli mukana taksaneuvotteluissakin”, Matti Järvinen sanoo.

Järviset työllistävät vakituisesti viisi työntekijää. Lisäksi työvoimaa on hommissa ennakkoverokortilla tarpeen mukaan.

”Olemme löytäneet töihin kavereita, jotka pystyvät tekemään monenlaista hommaa. Tällaiset moniosaajat ovat meille elinehto. Nytkin pari henkilöä on tekemässä omakotitalotyömaalla perustuksia”, Jarkko Järvinen toteaa.

Yrittäjä kantaa vastuun päätöksistä

Metsäkoneurakoinnissa tiivis yhteistyö asiakkaan kanssa on yhä tärkeämpää. Rajapinta metsäyhtiöiden ja urakoitsijoiden tehtävien välillä ei ole enää niin yksioikoinen kuin menneinä vuosikymmeninä.

”Se on kuitenkin muistettava, että yrittäjä itse tekee päätökset ja kantaa vastuun esimerkiksi investointipäätöksistä. Toisten tekemien lupausten varaan ei välttämättä voi tulevaisuutta rakentaa”, Matti Järvinen painottaa.

Tätä on jouduttu tänä syksynä pohtimaan monissa metsäkoneyrityksissä. Muutaman kovan kasvun vuoden jälkeen korjuumäärät ovat notkahtaneet nopeasti.

”Tuntuu, että suhdannekäänteistä on tullut yhä nopeampia. Yhtäkkiä ajetaan suoraan seinään ja korjuu tökkää. Esimerkiksi tukkimäärien hallinta on edelleen haastavaa, vaikka teknologia mahdollistaa tarkan ja reaaliaikaisen seurannan”, Jarkko Järvinen sanoo.

Järviset aikovat jatkaa yrityksen toimintaa samalla hyväksi havaitulla mallilla. Päävastuun kantaa 49-vuotias Jarkko, mutta työnteosta luopumista ei hyväkuntoinen Mattikaan, 72, ole vielä suuremmin suunnitellut.

”Mennään tuntosarvet pystyssä, vuosi kerrallaan”, miehet summaavat.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa