Pääkirjoitus | Näyttää supersykliltä

Ympäri maailmaa valmistaudutaan koronan jälkeiseen aikaan valtavilla elvytysohjelmilla. Rahaa on paljon liikkeellä etenkin Yhdysvalloissa. Sitä käytetään muun muassa rakentamiseen, jossa perinteinen materiaali puu on pitänyt hyvin pintansa.

Sahatavaraa amerikkalaiset ovat tottuneet ostamaan Kanadasta, mutta metsätuhojen vuoksi sitä on ollut sieltä entistä vähemmän saatavissa. Niinpä eurooppalaiset sahat ovat saaneet tilaisuuden nauttia ennätyksiä hipovasta kysynnästä ja hinnasta.

Myös hyvään kasvuvauhtiin päässeessä Kiinassa on avautunut uutta markkinaa sahatavaralle, sillä tuonti Venäjältä on vähentynyt. Öljyn hinnan nousu on puolestaan lisännyt ostovoimaa Arabian niemimaalla. Niin ikään Eurooppaan ennustetaan puu- ja korjausrakentamisen buumia.

Ruotsalaissahoilla puhutaan jo vihreästä supersyklistä. Suomessa ei vielä uskalleta juhlia, koska sahoilla on takanaan monta huonoa vuotta. Syksyllä tulosta kuitenkin alkoi syntyä, ja talven hyvät korjuukelit ovat kohottaneet tunnelmaa täälläkin.

Pitkästä aikaa myös sahatavaran kotimainen kulutus on kasvanut. Kesällä painekyllästetystä puusta oli suorastaan pula.

Koko 11 miljoonan kuutiometrin sahausmäärästä 3,3 miljoonaa kuutiota jäi viime vuonna Suomeen, mikä on seitsemän prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Kuutiometreissä kasvu on kuitenkin vaatimaton, sillä ennen finanssikriisiä kotimainen kulutus oli pitkään yli viisi miljoonaa kuutiometriä. Sen jälkeen puu on menettänyt rakennustyömailla asemiaan betonille ja teräkselle.

Ajankohtaisessa hiilinielukeskustelussa usein unohtuu, miten paljon Suomessa on varaa kasvattaa myös puutuotteiden hiilinielua.

Yhteen puukerrostaloon varastoituu noin 340 tonnia hiilidioksidia, mikä vastaa satojen lentomatkojen aiheuttamia päästöjä. Taloon tarvittava puumäärä kasvaa Suomen metsissä vajaassa minuutissa.

Ilmaston suojelemisen kannalta on hyvä, että suomalaisesta puusta rakennetaan maailmalla, mutta vielä parempi olisi, että puutuotteiden hiilinielut kasvaisivat myös meillä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa