Perjantaipullo paperista – Alkon valikoimassa on jo viisi paperipohjaista viinipulloa

Viinit säilyvät hyvin paperipullossa, mutta vuosikertaviineille lasipullo on paras vaihtoehto.

Alkon valikoimassa on tällä hetkellä kuusi paperipulloa. Yksi niistä on Cantina Goccia Rosato -roseeviini. (Kuvaaja: Liina Kjellberg)
Alkon valikoimassa on tällä hetkellä kuusi paperipulloa. Yksi niistä on Cantina Goccia Rosato -roseeviini. (Kuvaaja: Liina Kjellberg)

Millaisesta pullosta metsäammattilaisen kuuluu nauttia viininsä? Tietenkin paperipullosta.

”Paperipulloja on ollut Alkon valikoimassa vuodesta 2020, mutta vielä ne eivät ole tavoittaneet kuluttajia niin, että olisivat lyöneet itsensä läpi”, kertoo Alkon tuoteryhmäpäällikkö Mika Kauppinen.

Tällä hetkellä Alkon valikoimassa on kuusi paperipulloa: kaksi punaviiniä, kaksi valkoviiniä, yksi roseeviini ja yksi gini. Ne on kaikki pakattu brittiläisen Frugalpackin valmistamiin paperipulloihin.

Paperipullot löytyvät Alkon nettisivuilta hakusanalla paperipullo, mutta paperisia ne eivät varsinaisesti ole. Pullojen ulkokuori on kartonkia, mutta ulkokuoren sisällä on samantyyppinen muovinen pussi kuin hanapakkauksissa. Pullojen kierrekorkit ovat metallia.

Kauppisen mukaan paperipullojen lanseerauksen taustalla on sekä asiakaslähtöisyys että vastuullisuus.

”Erilaisiin tilanteisiin sopii erilainen pakkaus. Moni valitsee ruokapöytään lasipullon, mutta esimerkiksi piknikillä, veneellä tai mökillä tarvitaan kevyempiä pakkauksia. Kevyimmätkin lasipullot painavat noin 400 grammaa, paperipullo painaa 80 grammaa”, hän sanoo.

Vastuullisuusnäkökulma taas tulee siitä, että Alko on sitoutunut pudottamaan hiilijalanjälkeään. Frugalpack lupaa, että yhden paperipullon hiilijalanjälki on parhaimmillaan kuudesosa lasipullon hiilijalanjäljestä.

Tiedostavalle kuluttajalle

Alkon valikoimassa tällä hetkellä olevat paperipullot ovat viiden tavarantoimittajan maahantuomia. Yksi tavarantoimittajista, Vinic, on tosin hiljan lopettanut paperipullojen maahantuonnin.

Vinicin osakas Mirjami Luoto kertoo, että yritys oli ensimmäinen, jonka maahantuomat paperipullot tulivat Alkon tilausvalikoimaan.

”Toimme Suomen markkinoille uuden pakkaustyypin jo vuonna 2020, mutta paperipullo ei lähtenyt lentoon sillä tavalla kuin toivoimme. Kuluttajien mielikuvissa paperipullon pitäisi olla selkeästi halvempi kuin lasipullon. Pullojen tuotantoteknologia on kuitenkin vasta niin alussa, että pakkauskustannukset ovat lasipulloja korkeammat”, Luoto sanoo.

Tavarantoimittajista Anora Groupissa, Cisassa ja Vinetumissa paperipullojen tulevaisuuteen suhtaudutaan varovaisen toiveikkaasti.

”Paperipullo on herättänyt kiinnostusta. Se vastaa tiedostavan kuluttajan vaatimuksiin, sillä se on kokonaan kierrätettävä. Ulkokuori kierrätetään kartonkina, sisäpussi muovina ja korkki metallina”, sanoo Vinetumin tuotepäällikkö Virpi Rouhiainen.

Alkon tilausvalikoimassa on tällä hetkellä kaksi Vinetumin maahantuomaa paperipulloa. Rouhiaisen mukaan määrä nousee tänä vuonna kolmeen.

Cisan operatiivinen johtaja Ville Luukkanen toteaa, että Suomessa paperipullot eivät vielä ole nousseet trendiksi, mutta maailmalla niiden osuus kasvaa.

”Uskon, että paperipulloja tulee markkinoille enemmän Suomessakin, mutta sitä on vaikea sanoa, miten kuluttajat reagoivat siihen”, hän sanoo.

Cisan maahantuoma paperipullossa oleva viini kuuluu Alkon vakiovalikoimaan, samoin Anora Groupin maahantuoma gini. Anora Groupista kerrotaan, että asiakkaat ovat suhtautuneet paperipullossa olevaan giniin varovaisen myönteisesti.

Kysyntä kasvanut

Alkon Helsingin päämyymälästä löytyy yhtä paperipullossa olevaa viiniä. Lasipullon muotoista paperipulloa ei heti erota lasipullojen joukosta. Ero lasipullon painoon on kuitenkin huomattava.

Alkon Kauppisen mukaan paperipullojen kysyntä on kasvanut tasaisesti. Alkon suunnitelmissa ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi ole kasvattaa paperipullojen osuutta merkittävästi.

”Toivon, että paperipullot löytävät markkinansa, mutta tällä hetkellä päällimmäinen tavoitteemme on saada lasipulloja kevyemmiksi”, Kauppinen kertoo.

Vaikka paperipullojen suosio kasvaisi, kokonaan ne eivät hänen mukaansa voi lasipulloja korvata.

”Viinit säilyvät hyvin paperipullossa, mutta vuosikertaviinejä niihin ei kannata laittaa. Jos viiniä aikoo kypsyttää vuosia tai vuosikymmeniä, lasipullo on paras vaihtoehto.”

Stora Ensokin mukana

Frugalpackin kanssa samoille paperipullomarkkinoille pyrkii myös ruotsalainen PulPac, jossa muun muassa Stora Enso on mukana osakkeenomistajana. PulPac tekee yhteistyötä brittiläisen alkoholijuomayhtiö Diageon kanssa.

Skotlannissa Edinburghissa sijaitsevassa baarissa on syys-lokakuussa voinut kokeilla, miltä maistuu PulPacin paperipullosta tarjoiltu Johnnie Walker Black Label -viski. Toukokuussa Barcelonassa Espanjassa paperipulloista tarjoiltiin Baileys-kermalikööriä.

Diageon vanhempi globaalin kestävyyden ja innovaatioiden johtaja Michelle Atkinson kertoo yhtiön nettisivuilla olevalla videolla, että muotoonpuristetusta paperipullosta 90 prosenttia on paperia. Pullon sisäpinnalla on ohut muovikerros, jonka saa helposti irti kierrätystä varten.

”Se, otammeko paperipullot käyttöön laajemmin, riippuu niiden käyttökelpoisuudesta sekä kokeiluista, kuluttajilta ja baarihenkilökunnalta saamastamme palautteesta”, Atkinson sanoo.

Pakkausten kierrätystä koskevat säännöt tiukkenevat, kun EU:n pakkaus- ja pakkausjäteasetus astuu voimaan. Asetuksen mukaan kaikkien pakkausten tulee olla kierrätettäviä vuoteen 2030 mennessä.

Asetuksessa säädetään myös, että kymmenen prosenttia niin sanottujen lopullisten jakelijoiden, kuten kauppojen ja ravintoloiden, myymistä juomista tulee vuodesta 2030 lähtien olla uudelleenkäytettävissä pakkauksissa. Esimerkiksi viiniä ja väkeviä alkoholijuomia uudelleenkäyttövelvoite ei kuitenkaan koske, kertoo ympäristöministeriön ympäristöneuvos Tarja-Riitta Blauberg.

EU:n jäsenmaat ja Euroopan parlamentti hyväksyvät pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen näillä näkymin lopullisesti loka-marraskuussa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Harrastukset Harrastukset