Ajankohtainen | Sama kuusi joulusta toiseen

Yrittäjä Torbjörn Granberg vuokraa joulukuusia pääkaupunkiseudulle ja vie ne joulun jälkeen takaisin peltoon.

strongTorbjörn Granbergstrong sai idean elävien joulukuusien vuokrauksesta vuonna 2019 ja vuokrasi ensimmäiset kuuset vuotta myöhemmin. Koska yrityksen omia kuusia ei kuvaushetkellä ollut, Granberg mallailee valonauhaa lähimetsän kuuseen.  (Kuvaaja: Seppo Samuli)
strongTorbjörn Granbergstrong sai idean elävien joulukuusien vuokrauksesta vuonna 2019 ja vuokrasi ensimmäiset kuuset vuotta myöhemmin. Koska yrityksen omia kuusia ei kuvaushetkellä ollut, Granberg mallailee valonauhaa lähimetsän kuuseen. (Kuvaaja: Seppo Samuli)

Tukholma, Lahti, Oulu ja Tampere. Ainakin näistä kaupungeista on pääkaupunkiseudun lisäksi tullut kyselyitä joulukuusia vuokraavalle Torbjörn Granbergille. Sipoolainen Vuokrapuu-yrityksen perustaja on vuokrannut ruukuissa eläviä joulukuusia vuodesta 2020. Joulun jälkeen kuuset haetaan asiakkailta ja isketään takaisin peltoon kasvamaan. Toistaiseksi yritys toimittaa joulukuusia pääkaupunkiseudulle ja muutamaan ympäryskuntaan, mutta toiminnan laajentaminenkin on mahdollista.

“Haluamme pitää kaikki kanavat auki. Jos vaikka tulevaisuudessa meidän kuusia olisi kasvamassa Franchise-yrittäjillä ympäri suomea ja ne vietäisiin jouluksi Vuokrapuu-nimellä asiakkaille”, Granberg visioi.

Ensin on kuitenkin hiottava prosessi kuntoon ja saatava kuuset selviämään koettelemuksistaan. Vain muutama prosentti vuokrattavista puista on tänä vuonna toista kertaa joulukuusena. Kuusten herättäminen kesken talvilevon ja palauttaminen joulun jälkeen ulos pakkaseen siten, että puu säilyy elossa, vaatii harjoittelua. Tästä johtuen vuokrattavien kuusien määrä pysyy tänäkin jouluna noin viidessäsadassa kuusessa.

“Emme ole vielä tänä vuonna lisänneet määriä, koska emme vielä pysty lupaamaan, että ne pysyisivät hengissä. Se on kuitenkin se tavoite.”

Isona kuusiaidaksi

Suomessa Vuokrapuu on ensimmäinen eläviä joulukuusia vuokraava yritys. Ulkomailla vuokraustoiminta on yleisempää ja sama kuusi menee asiakkaalle vuodesta toiseen. Esimerkiksi Kaliforniassa joulukuusi saattaa olla joulun ilona 6­–10 kertaa, kunnes se istutetaan metsään tai vaikka kuusiaitaan. Tämä on Vuokrapuunkin tavoite.

“Tarkoitus on luoda optimaaliset olosuhteet kuusille, jotta ne varmasti pärjäisivät”, Granberg kertoo.

Tällä hetkellä kuuset tulevat Vuokrapuulle Eurasta, sillä yrityksen omat kuuset ovat vasta kolmivuotiaita. Eurassa kuuset nostetaan pellosta ruukkuihin, jolloin osa juurista väistämättä katkeaa. Omat kuuset on istutettu peltoon valmiiksi kangasruukuissa.

Kuusien säilymistä seuraavaan jouluun on tuettu myös lyhentämällä laina-aikaa. Nyt kuuset haetaan takaisin kolmen viikon kuluttua. Alkuun kuusten annettiin olla asiakkaalla jopa neljästä kuuteen viikkoon, jolloin ne olivat ehtineet jo pinkaista kasvuun.

Päivätöinään opettajan hommia tekevä Granberg on tyytyväinen omien ruukkukuusten kasvuun.

“Pisimmät ovat noin puolen metrin korkuisia. Parin kolmen vuoden päästä meillä on jo omia joulukuusia.”

Joulukuusten vuokraus

  • ulkomailla Suomea yleisempää
  • Vuokrapuu ensimmäinen eläviä joulukuusia vuokraava yritys Suomessa
  • joulukuusi tilataan verkosta, toimitetaan sovittuna ajankohtana ja viedään joulun jälkeen pois
  • mikäli kaikki sujuu hyvin, sama kuusi voi olla useampana vuonna joulukuusena
  • kuolleista kuusista Vuokrapuu valmistaa biohiiltä, jolla lannoitetaan tulevat joulukuuset

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa