Trombi kaatoi metsää Pirkanmaalla, “Kesäaikaan tuhopuut pilaantuvat nopeasti”

Ulla-myrskyn aiheuttamat tuhot jäivät Pirkanmaalla yksittäisiksi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan näin voimakkaat trombit ovat Suomessa harvinaisia. (Kuvaaja: Rami Marjamäki)
Ilmatieteen laitoksen mukaan näin voimakkaat trombit ovat Suomessa harvinaisia. (Kuvaaja: Rami Marjamäki)

Viime viikon Ulla-myrsky aiheutti laajan myrskytuhon varttuneelle metsälle Leppäsjärvellä Parkanon ja Ikaalisten rajalla Pirkanmaalla. Alueelta kaatui puustoa pitkältä kaistaleelta. 

Ilmatieteen laitoksen tiedotteen mukaan alueelta kulki myrskyssä harvinainen trombi. Alustavien satelliittiarvioiden perusteella trombin tuhojäljen pituus on yli kilometrin. 

Yksittäisten alueiden ohella Pirkanmaan Metsänhoitoyhdistykselle (MHY) ei ole toistaiseksi tullut juurikaan ilmoituksia Ulla-myrskyn aiheuttamista tuhoista.  

Metsäasiantuntija Jonni Mansikkavuoren mukaan tyypillisesti tietoja metsätuhoista alkaa myrskyn jälkeen hiljalleen tulla MHY:n tietoon. 

“Jos teille tai talojen pihoille kaatuu puuta, niin silloinhan tieto tulee eteen heti. Metsässä tapahtuvista hajakaadoista tietoa tulee vasta sitä mukaa, kun maanomistajat tai ammattilaiset kulkevat metsissä”, hän sanoo. 

Mansikkavuoren käsitys on, että myrsky jäi niukaksi ja hajatuhoja on vähän. 

”Toki meillä on nytkin paljon henkilöstöä lomalla, joten tieto ei varmaankaan tavoita ihan samanlailla kuin normaalisti”, Mansikkavuori huomauttaa. 

Kesäaikaan myrskypuut olisi hyvä saada kuukauden sisällä korjattua. (Kuvaaja: Rami Marjamäki)

Myrskypuut kannattaa korjata pikaisesti  

Mansikkavuori suosittelee metsänomistajaa käymään myrskyalueilla metsissään tai vähintäänkin soittamaan naapurille ja kysymään mahdollisista tuhoista. 

“Kesäaikaan puut pilaantuvat hyvin nopeasti. Olisi hyvä saada myrskypuut kuukauden sisällä korjattua”, hän sanoo. 

Jos omassa metsässä on myrskyssä kaatunutta puustoa, Mansikkavuori kehottaa ottamaan yhteyttä alueen metsäasiantuntijaan. 

“Jos kyseessä on merkittävä tuho, niin puunkorjuuseen löytyy kyllä apua.” 

Jos kaatuneet puut ovat yksittäisiä, kannattaa yhdessä asiantuntijan kanssa pohtia niiden jättämistä metsään. 

“Jos on kyse muutamasta hajakaadosta, on isompi työ lähteä näillä märillä keleillä korjaamaan.” 

Laissa poikkeuksia

 Laki metsätuhojen torjunnasta velvoittaa metsänomistajaa myrskypuun korjuuseen. Kesäkuun ja elokuun lopun, mihin Ulla-myrskyn tuhot osuvat, välisenä aikana A-alueella kaatuneet puut tulee poistaa kolmenkymmenen päivän kuluessa. 

Jos metsikössä on hehtaaria kohden enemmän kuin kymmenen kuutiota vahingoittuneita kuusipuita, joiden tyviläpimitta on yli kymmenen senttimetriä, niin metsänomistaja on velvollinen korjaamaan tämän määrän ylittävät tuhopuut.  

Lain mukaan maanomistajalla ei ole näitä velvollisuuksia, jos niiden toteuttaminen ei ole mahdollista ylivoimaisen esteen vuoksi. Maanomistajalla ei ole myöskään puutavaran, rungonosien, kantojen ja vahingoittuneiden puiden poistamista koskevaa velvollisuutta, jos erityisen poikkeukselliset olosuhteet estävät puutavaran korjuun ja kuljetuksen järjestämisen. 

 Velvollisuutta ei myöskään ole, jos toimenpiteiden suorittamista tai vahingoittuneiden puiden poistamista voidaan pitää taloudellisesti kohtuuttomana. 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Blogit ja Kolumnit

Kuvat